ΕΙΔΗΣΕΙΣ

9 συμβουλές για να μην ξαναέχετε ημικρανίες!

Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά καιένας στους 12 άντρες υπολογίζεται ότι πάσχουν από ημικρανία.
9 συμβουλές για να μην ξαναέχετε ημικρανίες!

Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά καιένας στους 12 άντρες υπολογίζεται ότι πάσχουν από ημικρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για νευρολογικήδιαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου,που συνοδεύονται από συνδυασμούς συμπτωμάτων, όπως η ναυτία, ο έμετος και ηευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.

Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλάείναι πιο συχνή στις ενήλικες, νεαρές γυναίκες.

Οριστική θεραπεία για την ημικρανία δεν υπάρχει, ωστόσοδείτε τις συμβουλές των ειδικών, προκειμένου να αποφύγετε, κατά το δυνατόν, τιςανυπόφορες κρίσεις.

Εντοπίστε τι φταίει

Κρατήστε ημερολόγιο, προκειμένου να καταφέρετε να εντοπίσετετους παράγοντες εκείνους που πυροδοτούν τις κρίσεις ημικρανίας, ώστε να τουςαποφεύγετε. Συνήθεις αιτίες μπορεί να είναι το κάπνισμα, η έντονη γυμναστική,το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το «πιάσιμο» του αυχένα και ταοδοντικά προβλήματα.

Παρακολουθείτε το σάκχαρό σας

Η μείωση των επιπέδων σακχάρου, επειδή προκαλεί αύξηση τηςπίεσης, αποτελεί συνηθισμένο αίτιο πρόκλησης ημικρανίας. Καλό θα είναι να μημένετε νηστικοί για πάνω από τέσσερις ώρες και να προτιμάτε τροφές με χαμηλόγλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι καιτυρί.

Καφεΐνη με μέτρο

Η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης προκαλεί συστολή των αιμοφόρωναγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, που μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση ημικρανίας.Σύμφωνα με τους ειδικούς το όριο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε είναι 300 mgκαφεϊνης την ημέρα, που αντιστοιχούν σε πέντε φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ. Ανανήκετε στους λάτρεις του είδους, τότε αλλάξτε σε ντεκαφεϊνέ.

Προσοχή στα πρόσθετα

Είναι πιθανό χωρίς να το γνωρίζετε, να έχετε ευαισθησία σεορισμένα πρόσθετα των τροφίμων, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (σε τυριά), ηταρτραζίνη (σε αναψυκτικά), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (στο κρασί) και τοβενζοϊκό νάτριο (σε μαργαρίνες και αναψυκτικά).

Αυξήστε την πρόσληψη σε μαγνήσιο

Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί ναοδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρουστο αίμα – και τα δύο σχετίζονται με τις ημικρανικές κρίσεις. Καλές πηγέςμαγνησίου είναι τα σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακάολικής αλέσεως, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες και η μαγιά.


Γνωρίστε την πιπερόριζα

Σύμφωνα με μελέτες, όταν μασάμε ωμή πιπερόριζα, περιορίζουμετη ναυτία και τα τα πεπτικά προβλήματα, που πολλές φορές συνοδεύουν τηνημικρανία.

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν στον εγκέφαλό τουςχαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι το κοτόπουλο, ηγαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς, τακαρύδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Πίνετε άφθονο νερό

Η αφυδάτωση είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης ημικρανίας.Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιστοί γύρω από τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως απόνερό, το οποίο όταν χάνουν, συρρικνώνονται, με συνέπεια να προκαλείταιερεθισμός και πόνος.

Πάρτε συμπληρώματα

Το 5ΗΤΡ μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι λιγότεροευάλωτος στις ημικρανικές κρίσεις, ενώ το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλειστην πρόληψη των ημικρανιών.