ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακό σύστημα διαβάζει τη σκέψη ατόμων με εγκεφαλικό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στονΚαναδά, ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να διαβάζειτη σκέψη, μέσω της εγκεφαλικής
Πρωτοποριακό σύστημα διαβάζει τη σκέψη ατόμων με εγκεφαλικό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στονΚαναδά, ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να διαβάζειτη σκέψη, μέσω της εγκεφαλικής δραστηριότητας, προκειμένου να επικοινωνούν μεασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητα να αντιδρούν και να ανταποκρίνονται σταερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον, λόγω εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, που δημοσιεύεται στο επιστημονικόπεριοδικό Journal of Neuroscience, το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία της νευροαπεικόνισης,αναγνωρίζοντας τις απαντήσεις που δίνουν οι ασθενείς σε απλά ερωτήματα, που εστιάζονταισε μία λέξη.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ερευνητές ζήτησαν από τουςεθελοντές που συμμετείχαν να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα με ένα «ναι» ή ένα«όχι», λέξεις στις οποίες έπρεπε απλώς να εστιάσουν με τη σκέψη τους.

«Η παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε κάθεσυμμετέχοντα μας βοήθησε να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τις απαντήσεις που είχανδώσει», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Lorina Naci.

«Η δύναμη αυτής της μεθόδου και κυρίως η ευχρηστία και ηταχύτητά της μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες που έχει κάθε ασθενήςνα επικοινωνήσει με το περιβάλλον του», εξηγεί.