ΥΓΕΙΑ

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παρόμοιες στα δύο φύλα;

Οι γυναίκες και οι άνδρες διατρέχουν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι παρόμοιες στα δύο φύλα;

Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει άτομα τόσο από χώρες υψηλού εισοδήματος, όσο και από μεσαίου και χαμηλού όπου ο αριθμός των ανθρώπων που νοσεί από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι αυξημένος. Η εν λόγω παγκόσμια μελέτη αξιολόγησε τους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών παραγόντων (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης), συμπεριφορικών (όπως το κάπνισμα και η διατροφή) και ψυχοκοινωνικής (όπως η οικονομική κατάσταση και η κατάθλιψη) σε περίπου 156.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ των ηλικιών 35 και 70 ετών.

Η ομάδα μελέτης περιελάμβανε άτομα από 21 χώρες σε πέντε ηπείρους ενώ παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Τα δε πορίσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

1643647517436-247957903-kardia.jpg

Παρόμοιοι οι παράγοντες κινδύνου σε γυναίκες και άνδρες

«Οι γυναίκες και οι άνδρες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, γεγονός που τονίζει τη σημασία μιας παρόμοιας στρατηγικής αντιμετώπισης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Marjan Walli-Attaei, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster.

Συνολικά, ωστόσο, οι γυναίκες διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων από τους άνδρες, στις νεότερες ηλικίες.

1643647522812-117319178-diatrofi-kardia.jpg

Ο παράγων διατροφή

Η διατροφή συσχετίστηκε πιο έντονα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες, «το οποίο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση», δήλωσε ο καρδιολόγος Salim Yusuf επικεφαλής της μελέτης και ανώτερος συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο McMaster.

Τα υψηλά επίπεδα κακής (LDL) χοληστερόλης και τα συμπτώματα κατάθλιψης συσχετίστηκαν περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτών των ευρημάτων ήταν παρόμοια στις χώρες υψηλού εισοδήματος, του μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.