ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε Έλληνες στους καλύτερους ερευνητές της 15ετίας

Πέντε Έλληνες στους καλύτερους ερευνητές της 15ετίας
Ανάμεσα στους 400 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται 5 Έλληνες επιστήμονες που έχουν διακριθεί για τις έρευνές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάμεσα στους 400 καλύτερους ερευνητές της τελευταίας 15ετίας βρίσκονται 5 Έλληνες επιστήμονες που έχουν διακριθεί για τις έρευνές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η λίστα με τους καλύτερους επιστήμονες δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Clinical Investigation».


Από τους 5 Έλληνες ερευνητές της λίστας, μόνο ο διακεκριμένος καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γιώργος Χρούσος ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα μετά την επιστροφή του από την Αμερική, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι άλλοι 3 ερευνητές είναι ο διεκδικητής του Νόμπελ Χημείας 2013 Πολ Αλιβιζάτος, ο ιδρυτής της εταιρείας Βιοτεχνολογίας Γιώργος Γιανκόπουλος και ο καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικής στη Βρετανία Πάνος Δελούκας.


Γιώργος Χρούσος


Ο Γιώργος Χρούσος είναι καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ήταν διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ και καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Επιστημονικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο στην Κλινική Ιατρική, στη Βιολογία και στη Βιοχημεία, αλλά και ο συχνότερα αναφερόμενος παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.


Πολ Αλιβιζάτος


Ο Πολ Αλιβιζάτος, καθηγητής Ερευνας Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ήταν από τους βασικούς διεκδικητές του Νομπέλ Χημείας το 2013, αλλά οι προβλέψεις του Thomson Reuters δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ειδικεύεται στους νανοκρυστάλλους, και θεωρείται αυθεντία στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της επιστήμης των υλικών. Έχει τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως Βραβείο Linus Pauling (2011) και  Βραβείο Χημείας Wolf (2012).


Γιάννης Ιωαννίδης


Μέχρι το 2010 ήταν τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Τμήμα Επιδημιολογίας. Έγινε γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, το 2005 με την πολυσυζητημένη εργασία του «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή». Ειδικεύθηκε στην παθολογία και τα λοιμώδη νοσήματα στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς. Μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δίδαξε ως καθηγητής. Σήμερα, είναι καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ


Γιώργος Γιανκόπουλος


Ο κ. Γιανκόπουλος αν και οι σπουδές του και οι έρευνές του ήταν πολλά υποσχόμενες, εκείνος δε θέλησε να ακολουθήσει ακαδημαική καριέρα.

Ιδρυσε τη δική του βιοφαρμακευτική εταιρεία, και ο μισθός του ανέρχεται σταα 80 εκατ. δολάρια. Ο Γιώργος Γιανκόπουλος είναι ιδρυτής και πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron Pharmaceutical


Πάνος Δελούκας


Ο Πάνος Δελούκας είναι καθηγητής Καρδιαγγειακής Γενωμικής και μέλος στο Ερευνητικό Ιδρυμα Welcome Trust Sanger της Βρετανίας.

Έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από τις μελέτες που έχει κάνει για τα γονίδια της νεότητας.

Το 1994 έγινε μέλος του μεγάλου ερευνητικού βρετανικού ιδρύματος Wellcome Trust Sanger, όπου ηγήθηκε του προγράμματος GeneMap98, με σκοπό τη χαρτογράφηση 30.000 γονιδιακών δεικτών, ενώ ήταν και μέλος του προγράμματος για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.