ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Economist 2022: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

Έχουμε εμβόλια, θεραπείες, η ενημέρωση έχει βελτιωθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα, δήλωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Economist 2022: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

Σήμερα τα πράγματα με την COVID-19 είναι πολύ καλύτερα απ' ότι πριν δύο χρόνια. Έχουμε εμβόλια, θεραπείες, η ενημέρωση έχει βελτιωθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα, ανέφεραν στο συνέδριο του Economist ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας και ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος πρόεδρος και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας της εταιρίας Regeneron Pharmaceuticals.

Σύμφωνα με τον κ. Γιανκόπουλο υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ακόμη εκκρεμούν. Τα επίπεδα νέων κρουσμάτων και επαναμολοίμωξεων είναι υψηλά, ωστόσο παρατηρούμε ότι οι νοσηλείες και οι βαριές νοσήσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό εκτιμούμε ότι είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αλλά δεν προκαλεί βαριά νόσηση, ανέφερε.

Σημείωσε ότι η πανδημία μας έμαθε πολλά πράγματα και σήμερα έχουμε πολλά όπλα για να παλέψουμε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σωστή, ξεκάθαρη και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα δυσπιστίας των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Αναμφίβολα η Ελλάδα τα κατάφερε, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος, πήρε δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.

Είναι εμφανές είπε ότι βασικό όπλο για την COVID-19 είναι το εμβόλιο και μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το ΕΣΥ επέδειξε ανθεκτικότητα», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνησή του χωρίς καθυστερήσεις».