ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφήστε τη γυμναστική – βγείτε στο κρύο για να αδυνατίσετε!

Φαίνεται πως το κρύο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη γυμναστική αν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Αφήστε τη γυμναστική – βγείτε στο κρύο για να αδυνατίσετε!

Φαίνεται πως το κρύο είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη γυμναστική αν θέλουμε να χάσουμε τα περιττά κιλά.

Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν τρέμουμε και όταν γυμναζόμαστε ο οργανισμός παράγει ορμόνες που βοηθούν στη δημιουργία του «καλού» καφέ λίπους, το οποίο μας βοηθά να καίμε περισσότερες θερμίδες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα άτομα που έχουν περισσότερο καφέ λίπος στο σώμα τους έχουν χαμηλότερο βάρος.

Το λευκό λίπος κρατά την ενέργεια αποθηκευμένη, ενώ το καφέ λίπος την καταναλώνει.Περίπου 50 γραμμάτια καφέ λίπους βοηθούν στην καύση 300 θερμίδων την ημέρα, δηλαδή την ίδια ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύεται σε 50 γραμμάρια λευκού λίπους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκτεθούν σε διάφορες θερμοκρασίες, μέχρι να αρχίσουν να τρέμουν.Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην Αυστραλία εντόπισαν δύο ορμόνες που ενεργοποιούνται χάρη στο κρύο, την ιριζίνη και την FGF21. Αυτές απελευθερώνονται από τους τρεμάμενους μύες και το καφέ λίπος αντίστοιχα.

Οι δύο ορμόνες φάνηκε να ενισχύουν τη λειτουργία του καφέ λίπους, με αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων.

Στα 10 με 15 λεπτά έκθεσης στη χαμηλή θερμοκρασία, η παραγωγή ιριζίνης ήταν αντίστοιχη με αυτή που παρατηρείται έπειτα από μία ολόκληρη ώρα ήπιας σωματικής άσκησης.

Οι δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο έδειξαν ότι η ιριζίνη και η FGF21 μετατρέπουν το λευκό λίπος σε καφέ λίπος μέσα σε έξι ημέρες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.