ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παν. Μίσιγκαν: γερή καρδιά ξανά, με λειτουργικά κύτταρα

Στο ερώτημα εάν μπορεί να επουλωθεί μια πληγωμένη καρδιά,επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απαντούν θετικά και μας εκπλήσσουνμε την μέθοδο που δημιούργησαν, σύμφωνα με την οποία, προγραμματίζουν ξανά τακύτταρα της καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβη και τα μετατρέπουν σε πλήρωςλειτουργικά κύτταρα.
Παν. Μίσιγκαν: γερή καρδιά ξανά, με λειτουργικά κύτταρα

Στο DNA των επιστημόνων βρίσκεται τελικά η καινοτομία, οι οποίοικάνουν ότι μπορούν προκειμένου κάθε φορά να ανεβάσουν ψηλά τον πήχυ της επιστήμηςκαι της διάκρισης.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να επουλωθεί μία...φθαρμένη και πληγωμένη καρδιά,επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απαντούν θετικά και μας εκπλήσσουνμε την μέθοδο που δημιούργησαν, σύμφωνα με την οποία, προγραμματίζουν ξανά τακύτταρα της καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβη και τα μετατρέπουν σε πλήρωςλειτουργικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν, εκτιμούν ότιαυτή η εξέλιξη θα τους οδηγήσει στη δημιουργία μιας μεθόδου για την ανάπτυξηνέου καρδιακού ιστού, όταν ο φυσιολογικός υφίσταται βλάβη λόγω καρδιακήςπροσβολής.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Andrew Putnam, η νέαμέθοδος παρουσιάζει επιτυχία επειδή λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον στο οποίοβρίσκονται τα κύτταρα. Αντίθετα, οι προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόνείχαν εστιάσει μόνο στον καινούργιο προγραμματισμό των κυττάρων και σταγονίδια.

Ωστόσο, αυτό που καθορίζει την έκφραση των συγκεκριμένωνγονιδίων είναι το περιβάλλον, γι' αυτό και οι επιστήμονες κατάφεραν ναμετατρέψουν ινοβλάστες (μόνιμα κύτταρα του δέρματος που εκκρίνουν κολλαγόνο καιίνες ελαστίνης) από έμβρυα ποντικιών αναπτύσσοντάς τα σε ειδικά τζελδιαφορετικής πυκνότητας. Οι επιστήμονες εισήγαγαν στα κύτταρα έναν ειδικάσχεδιασμένο ιό που μετέφερε γονίδια τα οποία εκφράζονται από τα βλαστοκύτταρα,με αποτέλεσμα οι ινοβλάστες να «ξεγελαστούν» από τη συμπεριφορά τωνβλαστοκυττάρων και να μετατραπούν σε προγονικά κύτταρα που μοιάζουν με ταβλαστοκύτταρα.

Το γεγονός αυτό προγραμμάτισε εκ νέου τα κύτταρα και βοήθησε στη διαδικασία της διαίρεσης, ενώ με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικάπου τους χορηγούσαν οι επιστήμονες για μία εβδομάδα, μετατράπηκαν σε κύτταρατου μυοκαρδίου.