ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν ο Φρανκ Ζάππα "μετακόμισε" σε ένα... φυτό!

Ο Ιταλο-αμερικανός Φρανκ Ζάππα ως μουσικός και ωςπροσωπικότητα φημιζόταν πάντα για την ιδιορρυθμία του.
Όταν ο Φρανκ Ζάππα "μετακόμισε" σε ένα... φυτό!

Ο Ιταλο-αμερικανός Φρανκ Ζάππα ως μουσικός και ωςπροσωπικότητα φημιζόταν πάντα για την ιδιορρυθμία του.

Έτσι, λοιπόν, και ένα βακτήριο που κάνει παράξενα πράγματα,πήρε το όνομά του!

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριοπου αντί να μεταφέρεται από τα ζώα ή τα φυτά στους ανθρώπους, έκανε ακριβώς τοαντίθετο: πήδηξε από τον άνθρωπο στα αμπέλια!

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό μοριακής βιολογίας «MolecularBiology and Evolution», ο νέος τύπος «Ζάππα» του «Propionibacterium acnes», τοοποίο ευθύνεται για την πρόκληση ακμής στο πρόσωπο παγκοσμίως, είναι η πρώτηεπιβεβαιωμένη περίπτωση μικροοργανισμού που… μεταδόθηκε από τους ανθρώπους σταφυτά.

«Ποτέ έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί ότι ένα ανθρώπινοβακτήριο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα φυτικό κύτταρο. Είναι η πρώτη φορά πουδιαπιστώνεται κάτι τέτοιο και τελικά δίνει απάντηση στο ερώτημα που υπήρχε, αναυτό ήταν όντως δυνατό» δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών «FondazioneEdmund Mach», Αντρέα Καμπιζάνο.

«Αυτό το βακτήριο είναι τόσο αντισυμβατικό στη συμπεριφοράτου και η νέα κατοικία του είναι τόσο απρόσμενη, που σκεφτήκαμε τον ΦρανκΖάππα. Στην πραγματικότητα, όταν το ανακαλύψαμε, παίζαμε και οι δύο ένα άλμπουμτου Ζάππα στα αυτοκίνητά μας. Το γεγονός ότι το βακτήριο ήταν τόσο ασυνήθιστο,μας έκανε να σκεφτούμε κάποιον εξίσου ασυνήθιστο και εκλεκτικό όπως ο ΦρανκΖάππα. Θέλαμε να τον τιμήσουμε στην 20ή επέτειο του θανάτου του», δήλωσαν οΙταλός ερευνητής και ο συνεργάτης του Ομάρ Ρότα-Σταμπέλι.

Το βακτήριο ανακαλύφθηκε μετά από γονιδιακή ανάλυσηδειγμάτων φυτών που ελήφθησαν από διάφορες περιοχές με αμπέλια στηβορειοανατολική Ιταλία.

Υπό κανονικές συνθήκες αποικίζει τα πρόσωπα των εφήβων,ωστόσο κατάφερε με κάποιο τρόπο να μετακομίσει στα φυτά και να προσαρμοστεί σεαυτά.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ίδιο βακτήριο να έχειμεταπηδήσει και σε άλλα φυτά, όπως επίσης να υπάρχουν και άλλα φυτικά βακτήριαπου να έχουν ανθρώπινη προέλευση.