ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφικτή η θεραπεία της κώφωσης μέσα στα δυο πρώτα χρόνια ζωής

Η βαρηκοΐα μπορεί να διαγνωστεί από την πρώτη στιγμή τηςγέννησης και να αντιμετωπιστεί μέσα στο πρώτο έτος της ζωής με κοχλιακάεμφυτεύματα.

Εφικτή η θεραπεία της κώφωσης μέσα στα δυο πρώτα χρόνια ζωής

Η βαρηκοΐα μπορεί να διαγνωστεί από την πρώτη στιγμή τηςγέννησης και να αντιμετωπιστεί μέσα στο πρώτο έτος της ζωής με κοχλιακάεμφυτεύματα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας του ΑΠΘ,Βίκτωρ Βιτάλ, στο πλαίσιο του 24ουΣυνεδρίου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Ωτολογίας- Ακουολογίας-Νευροωτολογίας, η ιδανική ηλικία για την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας με κοχλιακάεμφυτεύματα είναι τα δύο πρώτα έτη της ζωής, δηλαδή η ηλικία κατά την οποία,συνήθως, τα παιδιά δεν έχουν αρχίσει ακόμη να μιλούν.

Στις μαιευτικές κλινικές, τα νεογέννητα, εδώ και πολλάχρόνια, υποβάλλονται σε έλεγχο της ακοής, ο οποίος επαναλαμβάνεται στον τρίτο ήτον έκτο μήνα της ζωής, προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν πράγματι το βρέφος είναιβαρήκοο.

«Το ποσοστό της κώφωσης στον γενικό πληθυσμό είναι 1-2%. Ηδιάγνωση και η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει από την πρώτη στιγμή της γέννησηςμε το screening test στο μαιευτήριο και με κοχλιακή εμφύτευση μέχρι την ηλικίατων δύο ετών. Έχουμε δει παιδιά που μετά από κοχλιακή εμφύτευση ακούν καιμιλούν δύο γλώσσες σε ηλικία επτά ετών. Επίσης, με κοχλιακά εμφυτεύματα μπορείνα αποκατασταθεί η ακοή ενηλίκων, την οποία απώλεσαν σε ηλικία που ήδη μιλούσανκαι είχαν ακουστική μνήμη. Αντιθέτως, ένας ενήλικας που είναι εκ γενετής κωφός,δεν είναι κατάλληλος για κοχλιακή εμφύτευση διότι δεν έχει καμία ακουστικήμνήμη και αν γίνει χρήση κοχλιακού εμφυτεύματος θα ακούει θορύβους και θαχρειαστεί 6-10 χρόνια λογοθεραπείας για να μπορέσει να μιλήσει», σημειώνει ο κ.Βιτάλ.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι ημεγαλύτερη ανακάλυψη, που αφορά το αισθητήριο της ακοής, χάρη στην οποίαλιγοστεύει ο αριθμός των κωφών.

Στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία), κοχλιακάεμφυτεύματα τοποθετούνται σε άτομα που έχουν μονόπλευρη κωφότητα, ωστόσο στηνΕλλάδα δεν έχει εγκριθεί αυτού του είδους η εφαρμογή, λόγω υψηλού κόστους.