ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επιβίωση των ασθενών εξαρτάται από τον αριθμό και την εκπαίδευση του προσωπικού

Ένας ασθενής είναι τόσο πιθανότερο να πεθάνει μετά από μιακοινή χειρουργική επέμβαση σε ένα νοσοκομείο, όσο πιο ανεπαρκές είναι τονοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με τον
Η επιβίωση των ασθενών εξαρτάται από τον αριθμό και την εκπαίδευση του προσωπικού

Ένας ασθενής είναι τόσο πιθανότερο να πεθάνει μετά από μιακοινή χειρουργική επέμβαση σε ένα νοσοκομείο, όσο πιο ανεπαρκές είναι τονοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με τον φόρτο εργασίας του και όσο λιγότεροινοσηλευτές και νοσηλεύτριες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν πτυχίοπανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μεγαλύτερηςμέχρι σήμερα έρευνας του είδους της, που έχει γίνει στην Ευρώπη -με ελληνικήσυμμετοχή- και δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η επίκουρη καθηγήτριαεπιδημιολογίας Μαριάννα Διομήδους του Τμήματος Νοσηλευτικής του πανεπιστημίουΑθηνών), με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντα Άικεν της Νοσηλευτικής Σχολής τουπανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησαν ιατρικά αρχεία, που αφορούσαν πάνω από420.000 ασθενείς άνω των 50 ετών και 26.500 νοσηλευτές, σε 300 νοσοκομεία εννέαευρωπαϊκών χωρών. Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε κάποια συνηθισμένηχειρουργική επέμβαση.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε πρόσθετο χειρουργημένο ασθενήπου επιβαρύνει τον καθημερινό φόρτο εργασίας μιας νοσοκόμας, αυξάνεται 7% κατάμέσο όρο η πιθανότητα θανάτου του μέσα στον επόμενο μήνα. Αν όμως υπάρξει μιααύξηση κατά 10% του νοσηλευτικού προσωπικού που είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακώνσχολών νοσηλευτικής, τότε ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά 7%.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουνοι ασθενείς λόγω των περικοπών του νοσηλευτικού προσωπικού στο πλαίσιο τωνπρόσφατων μέτρων λιτότητας και, παράλληλα, δείχνουν ότι η πανεπιστημιακήεκπαίδευση των νοσηλευτριών μπορεί να μειώσει τους θανάτους στα νοσοκομεία»,δήλωσε η Άικεν.

Το μέσο ποσοστό θανάτου των ασθενών κατά το πρώτο μήνα μετάτην εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είναι χαμηλό, κυμαινόμενο από 1% έως 1,5%ανάλογα με τη χώρα. Όμως σε κάθε χώρα το ποσοστό θανάτων διαφέρει από χώρα σεχώρα, από κάτω του 1% έως πάνω από 7%. Οι ερευνητές συσχετίζουν αυτή την«ψαλίδα» και με το επίπεδο (αριθμητικά και ποιοτικά) του νοσηλευτικούπροσωπικού σε κάθε νοσοκομείο, καθώς εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις.