ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξύπνησαν 15 ασθενείς από κώμα ετών!

Χρησιμοποιώντας χαμηλής εντάσεως ρεύμα, επιστήμονες από το Βέλγιοκατόρθωσαν να αφυπνίσουν προσωρινά 15 ασθενείς από το κώμα στο οποίο βρίσκοντανεπί εβδομάδες ή χρόνια.

Ξύπνησαν 15 ασθενείς από κώμα ετών!

Χρησιμοποιώντας χαμηλής εντάσεως ρεύμα, επιστήμονες από το Βέλγιοκατόρθωσαν να αφυπνίσουν προσωρινά 15 ασθενείς από το κώμα στο οποίο βρίσκοντανεπί εβδομάδες ή χρόνια.

Μάλιστα, μερικοί από αυτούς κίνησαν τα χέρια τους ήακολούθησαν με τα μάτια τους εντολές των γιατρών, ενώ δύο από αυτούς μπόρεσαννα απαντήσουν σε πολύπλοκες ερωτήσεις των γιατρών.

Ωστόσο, η αφύπνισή τους ήταν παροδική, καθώς δύο ώρεςαργότερα, οι ασθενείς εισήλθαν εκ νέου σε κωματώδη κατάσταση.

«Δεν θέλω να δώσουμε στον κόσμο ψευδείς ελπίδες, οι άνθρωποιαυτοί δεν ξύπνησαν και σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους. Όμως η μελέτης μαςδείχνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναρρώσει λειτουργικά ο εγκέφαλος, ακόμακαι πολλά χρόνια έπειτα από τη βλάβη που υπέστη», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής τουεγχειρήματος Dr. Steven Laureys, επικεφαλής της Ομάδας Επιστήμης του Κώματος(COMA) στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λιέγης.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», ταάτομα που έχουν υποστεί βαριές εγκεφαλικές βλάβες συχνά πέφτουν σε κώμα. Εάνδείξουν σημάδια «αφύπνισης» αλλά όχι συνείδησης, οι γιατροί λένε πως βρίσκονταισε φυτική κατάσταση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, οι ερευνητές χώρισαν σεδύο ομάδες 55 ασθενείς που βρίσκονταν σε φυτική κατάσταση ή σε κατάστασηελάχιστης συνείδησης, εξαιτίας ατυχήματος που τους προκάλεσε βαριές εγκεφαλικέςβλάβες ή εξαιτίας μειωμένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλό τους.

Οι γιατροί τοποθέτησαν ηλεκτρόδια στο κεφάλι των ασθενών καιχορήγησαν στους μισούς το χαμηλό ρεύμα επί 20 λεπτά, ενώ στους άλλους μισούςμία ανενεργό θεραπεία (ψευτοδιέγερση). Την επόμενη μέρα, αντέστρεψαν τιςθεραπείες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της ηλεκτροδιέγερσης13 από τους ασθενείς με ελάχιστη συνείδηση και δύο από όσους ήταν σε κώμα,έδειξαν σημάδια συνείδησης, τα οποία ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν επιδείξεικαι τα οποία δεν επέδειξαν, όταν υποβλήθηκαν σε ψευτοδιέγερση.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στους περισσότερους οι αλλαγέςήταν μέτριας εντάσεως, αλλά μερικοί ανέκτησαν πλήρως την ικανότητα τηςεπικοινωνίας.

Μάλιστα, δύο από αυτούς βγήκαν εντελώς από την κατάσταση τηςελάχιστης συνείδησης, απαντώντας με κινήσεις του κεφαλιού ή των ματιών σεπολύπλοκα ερωτήματα. Οι υπόλοιποι μπόρεσαν να αντιδράσουν σε απλές εντολές,όπως να κάνουν ένα νεύμα ή να σφίξουν το χέρι των γιατρών.

Αναλυτικό άρθρο με το πείραμα και τα ευρήματα πρόκειται ναδημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Neurology».