ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΤ: Φίλτρο νερού από μόλις ένα κλαδί πεύκου!

Έχετε σκεφθεί ποτέ τι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα φίλτροπόσιμου νερού; Σύμφωνα με ένα πρωτότυπο πείραμα του ΜΙΤ, το μόνο που απαιτείταιείναι ένα… κλαδί πεύκου!

ΜΙΤ: Φίλτρο νερού από μόλις ένα κλαδί πεύκου!

Έχετε σκεφθεί ποτέ τι χρειάζεται για να φτιάξετε ένα φίλτροπόσιμου νερού; Σύμφωνα με ένα πρωτότυπο πείραμα του ΜΙΤ, το μόνο που απαιτείταιείναι ένα… κλαδί πεύκου!

Κόβουμε ένα κλαδί πεύκου και στις δύο άκρες και το κρατάμεκατακόρυφα. Ρίχνουμε βρόμικο νερό στη μία άκρη και, ως διά μαγείας, το νερόστάζει καθαρό από την άλλη.

Όπως δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, γιατην απολύμανση του νερού υπάρχουν σήμερα διάφορες τεχνολογίες. Όλες, όμως,έχουν περιορισμούς: η απολύμανση με χλώριο είναι ακριβή, η απόσταση απαιτείκαύσιμα για το βράσιμο του νερού, ενώ οι σύγχρονες μεμβράνες φιλτραρίσματοςείναι δαπανηρές, απαιτούν τη χρήση αντλίας, και επιπλέον βουλώνουν εύκολα.

Ωστόσο, το ξύλο κωνοφόρων και άλλων δέντρων αποδεικνύεται καλήεναλλακτική.

Η ομάδα του ΜΙΤ πειραματίστηκε με φέτες από ξύλο πεύκου,πάχους περίπου 3 εκατοστών, τις οποίες στρίμωξαν μέσα σε πλαστικούς σωλήνες,ώστε να μην κυλά το νερό από το πλάι.

Για να δοκιμάσουν το φίλτρο, διοχέτευσαν στην πάνω επιφάνειανερό που περιείχε σωματίδια κόκκινου μελανιού με διάμετρο έως 500 νανόμετρα(εκατομμυριοστά του χιλιοστού). Το πείραμα έδειξε ότι το ξύλωμα φιλτράρειουσιαστικά όλα τα σωματίδια άνω των 20 περίπου νανομέτρων, τα οποίασυγκεντρώνονται στο ανώτατο επιφανειακό στρώμα βάθους λίγο μόνο χιλιοστών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ψίχα του ξύλου περιέχει τολεγόμενο ξύλωμα, ένα σύστημα αγωγών που ανεβάζει νερό από τις ρίζες στα κλαδιάκαι τα φύλλα.

Οι αγωγοί του ξυλώματος δεν είναι συνεχείς, αλλά χωρίζονταισε επιμέρους αγγεία, αποτελούμενα από νεκρά κύτταρα, τα οποία συνδέονται μεταξύτους στις άκρες μέσω μικρών οπών που ονομάζονται βοθρία.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, αυτά μπορούν να λειτουργούν καιως φίλτρα νερού που κατακρατούν τυχόν σωματίδια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν νααξιοποιηθούν για την κατασκευή φθηνών φίλτρων πόσιμου νερού σε αναπτυσσόμενεςχώρες.