ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχεται τροπολογία για τα δικαιώματα των καπνιστών

Την περιθωριοποίηση των καπνιστών εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου της υφυπουργού Υγείας έχει στόχο να διορθώσει τροπολογία βουλευτών της ΝΔ, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Έρχεται τροπολογία για τα δικαιώματα των καπνιστών

Την περιθωριοποίηση των καπνιστών εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου της υφυπουργού Υγείας έχει στόχο να διορθώσει τροπολογία βουλευτών της ΝΔ, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Τα δικαιώματα των καπνιστών έρχεται να προασπίσει τροπολογία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, καθώς όπως σημειώνουν ο αντικαπνιστικός νόμος της υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, παραβλέπει το γεγονός ότι δικαιώματα έχουν και οι καπνιστές, όχι μόνο οι πολέμιοι του καπνίσματος.

Σχόλια, όπως ότι η κ. Μακρή θέλει να κόψει με το «στανιό» το τσιγάρο στους Έλληνες καπνιστές, έχουν γραφτεί ήδη στον Τύπο, κυρίως γιατί ο αντικαπνιστικός νόμος της υφυπουργού Υγείας, στους χώρους που απαγορεύει το κάπνισμα, εκτός από τους δημόσιους, εντάσσει και τους ιδιωτικούς που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας.

Όσο για τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ζήτησε η κ. Μακρή, καθώς η δημοτική αστυνομία και οι «ράμπο» της Υγείας δεν επαρκούν για τους ελέγχους, άγνωστο παραμένει αν είχε στο μυαλό της να σταλούν και δικαστικοί επιμελητές σε μπαρ και ιδιωτικά γραφεία και εταιρείες για να εντοπιστούν οι «παραβάτες».

Πάντως, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε ήδη εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με την οποία ζητεί να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους. Η κ. Κουτζαμάνη διευκρινίζει στην εγκύκλιο της ότι ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Ως αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου και την επιβολή κυρώσεων ορίζονται οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) β΄ βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία, οι υπάλληλοι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης ΕΟΤ του υπουργείου Πολιτισμού, οι επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ο τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, οι γιατροί και οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ, οι επόπτες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας και οι λιμενικές αρχές.

Απορία προκαλούν πάντως οι αξιώσεις της υφυπουργού, καθώς η δημοτική αστυνομία, δεν επαρκεί, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι επιθεωρητές Εργασίας δεν προλαβαίνουν καλά-καλά να διεκπεραιώσουν τους ελέγχους σε χώρους εργασίας για τους οποίους δέχονται καταγγελίες από εργαζόμενους, ενώ το αίτημα προς τους ιατρικούς συλλόγους για δημιουργία εθελοντικού δικτύου ελεγκτών, έρχεται σε μια στιγμή που ο ιατρικός κλάδος πλήττεται από την πολιτική του υπουργείου Υγείας.

Όσο για τους καπνιστές, στην ουσία ο συγκεκριμένος νόμος τους αναγκάζει σε απομόνωση από μια σειρά κύριων πλευρών της κοινωνικής τους ζωής, όπως η εργασία ή η διασκέδαση.

Αυτή την εν δυνάμει περιθωριοποίηση έχει στόχο να διορθώσει η τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη βουλή.


Πηγή: Newsbomb.gr