ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 7 «ΔΕΝ» του καλού ύπνου

Τα 7 «ΔΕΝ» του καλού ύπνου

Κοιμάστε πολύ αλλά δεν ξεκουράζεστε; Ή μήπως το πολυάσχολο πρόγραμμά σας δε σας επιτρέπει να ευχαριστηθείτε τον ύπνο;

Κοιμάστε πολύ αλλά δεν ξεκουράζεστε; Ή μήπως το πολυάσχολο πρόγραμμά σας δε σας επιτρέπει να ευχαριστηθείτε τον ύπνο;

Η έλλειψη ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και η άνοια.

Επειδή σίγουρα θέλετε να τα αποφύγετε, δείτε ποια καθημερινά λάθη πρέπει να σταματήσετε να κάνετε. Έτσι, θα απολαύσετε την υπέρτατη χαλάρωση και ξεκούραση από τον ύπνο σας.

1. ΔΕΝ πίνουμε καφέ το απόγευμαΤο σώμα μας χρειάζεται 8 έως 10 ώρες για να επεξεργαστεί όλη την καφεΐνη που προσλαμβάνουμε. Έτσι, ο απογευματινός καφές θα μας δώσει πρόσκαιρη τόνωση αλλά θα μας στερήσει τον ξεκούραστο ύπνο το βράδυ.

2. ΔΕΝ τρώμε πρωτεΐνες το βράδυΟι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να χτίσουμε ένα γερό μυϊκό σύστημα, όμως δεν είναι το κατάλληλο συστατικό για το βραδινό μας γεύμα. Το σώμα μας χρειάζεται πολύ χρόνο για να τις διασπάσει κι έτσι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

3. ΔΕΝ υποκύπτουμε στο στρεςΤο στρες βάζει το σώμα μας σε μια κατάσταση συναγερμού. Έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοιμηθούμε όταν τριγυρνούν στο μυαλό μας ανησυχητικές σκέψεις.

4. ΔΕΝ πίνουμε αλκοόλ το βράδυΠολλοί πιστεύουν ότι ένα ποτηράκι αλκοόλ μας χαλαρώνει και μας βοηθά να κοιμηθούμε. Όσο όμως η επίδραση του αλκοόλ εξασθενεί, μπορεί να διακοπεί απότομα ο ύπνος μας.

5. ΔΕΝ βλέπουμε τηλεόραση στο κρεβάτιΤο φως της τηλεόρασης ή του υπολογιστή κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση κι έτσι αναστέλλονται τα σήματα που υποδεικνύουν ότι πρέπει να κοιμηθούμε.

6. ΔΕΝ ανεβάζουμε τη θερμοκρασίαΈνα δροσερό δωμάτιο μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Η υψηλή θερμοκρασία απορυθμίζει τον «εσωτερικό θερμοστάτη» του σώματος κι έτσι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας.

7. ΔΕΝ χουζουρεύουμε το πρωίΤο πλήκτρο snooze έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια. Λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου μοιάζουν ελκυστικά το πρωί, όμως ο διεισδυτικός και επαναλαμβανόμενος ήχος διαταράσσει το φυσιολογικό κύκλο του ύπνου. Έτσι, ξυπνάμε πιο κουρασμένοι και πιο κακόκεφοι.