ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ασπιρίνη σύμμαχος στη γονιμότητα της γυναίκας

Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος μιας γυναίκα και μάλιστα να έχει και φυσιολογικό τοκετό
Η ασπιρίνη σύμμαχος στη γονιμότητα της γυναίκας

Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος μια γυναίκα και μάλιστα να έχει και φυσιολογικό τοκετό.

Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ βρήκαν ότι πολλοί γιατροί συνιστούν μικρές δόσεις ασπιρίνης σε γυναίκες που είχαν την ατυχία, είτε να αποβάλουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε να δουν το μωρό τους να γεννιέται νεκρό (θνησιγένεια), αλλά ήθελαν και στις δύο περιπτώσεις να ξαναπροσπαθήσουν να μείνουν έγκυες.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγωγή δεν είχε αποδειχτεί επαρκώς επιστημονικά ότι βοηθούσε τις γυναίκες αυτές. Έτσι, επιλέχτηκαν τυχαία 1000 γυναίκες με ιστορικό ατυχούς εγκυμοσύνης και για περίοδο έξι μηνών τους χορηγήθηκε είτε μικρή δόση ασπιρίνης (ένα δισκίο την ημέρα) είτε ένα placebo.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αν και η ασπιρίνη δεν έφερε καμία αλλαγή στην πιθανότητα ατελούς εγκυμοσύνης, εντούτοις οι γυναίκες του δείγματος που έπαιρναν ασπιρίνη παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες νέας εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα το 78% των γυναικών που έπαιρναν ασπιρίνη έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της έρευνας, συγκριτικά με το 66% εκείνων που έπαιρναν το placebo. Επίσης το 62% εκείνων που έπαιρναν ασπιρίνη και έμειναν έγκυες, γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που έπαιρναν το placebo ήταν 53%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ίσως να εξηγούνται από το γεγονός ότι η ασπιρίνη αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην μήτρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.