ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AIDS: Νέο φάρμακο στην φαρέτρα καταπολέμησής του;

Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εκτενώς στις μεταμοσχεύσεις, μπορεί να βοηθήσει στην
AIDS: Νέο φάρμακο στην φαρέτρα καταπολέμησής του;

Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια,στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εκτενώς στις μεταμοσχεύσεις, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του ιού HIV.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην Αμερικανική Επιθεώρηση Μεταμόσχευσης, οι επιστήμονες αναφέρουν πως όταν μια ομάδα ασθενών του AIDS, οι οποίοι είχαν κάνει επέμβαση μεταμόσχευσης, πήραν, μέσω της αγωγής που ακολούθησαν, το φάρμακο sirolimus -γνωστό και ως ραπαμυκίνη- έδειξαν δύο με τρεις φορές χαμηλότερα επίπεδα του HIV στο αίμα τους, συγκριτικά με ασθενείς που είχαν πάρει άλλου είδους ανοσοκατασταλτικά.

«Εκπλαγήκαμε ευχάριστα. Είναι δύσκολο για οποιοδήποτε φάρμακο να επηρεάσει τις άμυνες του HIV» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Steven Deeks, ειδικός επάνω στον ιό HIV και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Το sirolimus θεωρείται πως βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής, αλλά έχει και άλλες ιδιότητες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ιδιότητα της ραπαμυκίνης να εμποδίζει τα κύτταρα-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγουν την πρωτεΐνη CCR5, η οποία βοηθάει στην επικάλυψη του περιβλήματος του κυττάρου.

Ο ιός HIV χρησιμοποιεί την CCR5 ως δίοδο για να εισέλθει στο υγιές κύτταρο και να αρχίσει να παράγει αντίγραφα του ιού.