ΦΑΡΜΑΚO

Υπ. Υγείας: Ιδιωτικά εργαστήρια θα διενεργούν ελέγχους για το HIV, με διασφάλιση του απορρήτου

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια του ελέγχου του ιικού φορτίου για τους οροθετικούς με HIV, μέσω πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων.

Υπ. Υγείας: Ιδιωτικά εργαστήρια θα διενεργούν ελέγχους για το HIV, με διασφάλιση του απορρήτου

Αυτό ανακοινώνει την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μόλις μία ημέρα μετά την συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Οροθετικών Θετική Φωνή, οι οποίοι αντέδρασαν σφόδρα, με αφορμή τη δυσκολία πρόσβασης στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις.

«Το μέτρο αυτό, βασίζεται στη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική γνωμάτευση και συνταγογράφηση παραπεμπτικών ασθενών με AIDS, από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υτονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας και προσθέτει:

«Η νέα πλατφόρμα διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων υγείας των ασθενών, κατά τη διαδικασία που απαιτείται για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της εξέτασης στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, καταργείται η σύνδεση ονόματος ασθενή, ΑΜΚΑ και ασθένειας κατά τη γνωμάτευση και παραπομπή των ασθενών για εξετάσεις. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) να εξυπηρετηθούν και στον ιδιωτικό τομέα υγείας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία και το απόρρητο.

Έτσι, έστω και με καθυστέρηση, το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίνεται στην εύλογη απαίτηση των συλλόγων των οροθετικών να διενεργείται με αξιοπιστία ο έλεγχος ιικού φορτίου με την προβλεπόμενη συχνότητα, διασφαλίζοντας και την αποτελεσματική θεραπευτική φροντίδα των οροθετικών και τη Δημόσια Υγεία».

Και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος πάντως σε δήλωσή του στο onMed, ανέφερε, ότι στις επόμενες 10 ημέρες οι οροθετικοί θα έχουν στη διάθεσή τους, τα αντιδραστήρια. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι το κονδύλι έχει εγκριθεί, καθότι υπήρξε λογιστικό πρόβλημα. Η λύση έχει βρεθεί και το κονδύλι προέρχεται τόσο από έκτακτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, όσο και του ΕΟΠΥΥ, επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη:

Έκκληση Οροθετικών: Θέλουμε πρόσβαση στις εξετάσεις μας - Πράσινο φως από Μπασκόζο

Ιός HIV: Κρίσιμη συνάντηση εργασίας - Στο κατώφλι για τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου