ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομοιοπαθητική: Δουλεύει ή όχι;

Φως στο ερώτημα για το αν οι αγωγές, που βασίζονται σε μεθόδους ομοιοπαθητικής, έχουν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα ή όχι, έρχεται να ρίξει νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων
Ομοιοπαθητική: Δουλεύει ή όχι;

Φως στο ερώτημα για το αν οι αγωγές, που βασίζονται σε μεθόδους ομοιοπαθητικής, έχουν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα ή όχι, έρχεται να ρίξει νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.

Η έρευνα που έγινε από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της χώρας, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής σε συνολικά 68 ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, αρθρίτιδα, ίωση, κρυολόγημα, χρόνια κόπωση, έκζεμα, χολέρα, μαλάρια και εθισμός στην ηρωίνη.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική μέθοδος».

Για τις 68 ασθένειες που εξετάστηκαν, η έρευνα βρήκε ότι τα αποτελέσματα των μεθόδων ομοιοπαθητικής δεν ήταν καλύτερα από εκείνα του ψευδοφαρμάκου.

Ο John Dwyer, ειδικός στην ανοσολογία και επίτιμος καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του New South Wales, υποστηρίζει ότι είναι ανήθικο να προωθούνται αυτές οι μέθοδοι ως ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ασθένειες και ότι θα πρέπει «να εκλείψουν μια και καλή».