ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι «προνόμιο» των γυναικών

Βρετανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.α.) παραβλέπονται πολλές φορές στους νεαρούς άντρες, τόσο από τους ίδιους, όσο και από τους γιατρούς που τους εξετάζουν.

Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι «προνόμιο» των γυναικών

Βρετανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.α.) παραβλέπονται πολλές φορές στου νεαρούς άντρες, τόσο από τους ίδιους, όσο και από τους γιατρούς που τους εξετάζουν.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Γλασκώβης μελέτησαν 39 νεαρά άτομα, από τα οποία οι 10 ήταν άντρες, σχετικά με τις εμπειρίες τους με διατροφικές διαταραχές, την αγωγή που πιθανώς ακολούθησαν και την υποστήριξη που βρήκαν από το περιβάλλον τους για να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες με κάποιου είδους διατροφική διαταραχή δεν έλαβαν ακριβείς διαγνώσεις από τους γιατρούς ούτε και την κατάλληλη αγωγή, ενώ οι θεράποντες ιατροί δεν τους εξέταζαν ενδελεχώς για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται στο ότι οι άντρες δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της διαταραχής, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να απευθυνθούν στον γιατρό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως «οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα των γυναικών».

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι οι πιέσεις της σύγχρονης κοινωνίας για το «ιδανικό σώμα» είναι το ίδιο σημαντικές για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "BMJ Open".