ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλόκοτες ασθένειες που δεν είναι και τόσο... σπάνιες

Από το Σύνδρομο της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων μέχρι τη γυναίκα που έχει οργασμό πέντε φορές την ημέρα λόγω νευρολογικής βλάβης στο πόδι, ο κατάλογος των «περίεργων» ασθενειών, που, όμως, δεν είναι τελικά και τόσο σπάνιες, είναι ατελείωτος!
Αλλόκοτες ασθένειες που δεν είναι και τόσο... σπάνιες

Από το Σύνδρομο της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων μέχρι τη γυναίκα που έχει οργασμό πέντε φορές την ημέρα λόγω νευρολογικής βλάβης στο πόδι, ο κατάλογος των «περίεργων» ασθενειών, που, όμως, δεν είναι τελικά και τόσο σπάνιες, είναι ατελείωτος!

Μερικά πρωτοαναφέρθηκαν πολλές δεκαετίες πριν, ενώ κάποια είναι λίγο ή πολύ «σημεία των καιρών»!

Σας παρουσιάζουμε τις πιο περίεργες, όπως δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Σύνδρομο οργασμού από το πόδι

Περιγράφηκε για πρώτη φορά σε μία 55χρονη Ολλανδή, η οποία είχε οργασμό χωρίς σεξουαλική διέγερση πέντε έως έξι φορές την ημέρα, εξαιτίας νευρολογικής βλάβης στο πόδι της.

Η περίπτωσή της δημοσιοποιήθηκε πέρυσι στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM) από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι οποίοι για να την θεραπεύσουν αναγκάστηκαν να της κάνουν έγχυση αναισθητικού στο αισθητήριο νεύρο του νωτιαίου μυελού που λαμβάνει και μεταφέρει πληροφορίες από το πόδι στον εγκέφαλο.

Σύνδρομο της Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων

Το σύνδρομο φέρει το όνομα του φημισμένου έργου του Λιούις Κάρολ, ο οποίος έπασχε από ημικρανίες που του διατάρασσαν την αντίληψη της όρασης και εξαιτίας αυτών πιστεύεται ότι έγραψε για τη μεγέθυνση και τη σμίκρυνση της «Αλίκης».

Η συγκεκριμένη νευρολογική διαταραχή πλήττει την οπτική αντίληψη και οφείλεται στην μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, διαταράσσοντας την ροή αίματος στα τμήματα που επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να νομίζουν ότι οι άλλοι άνθρωποι ή τα αντικείμενα είναι πιο μεγάλοι ή πιο μικροί απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Ονομάζεται επίσης και σύνδρομο Todd, από τον Βρετανό ψυχίατρο Τζων Τοντ, που το περιέγραψε το 1955, αλλά και «λιλιπούτειες παραισθήσεις».

Συναισθησία

Πρόκειται για νευρολογική «ανάμιξη» των αισθήσεων. Συγκεκριμένα, η διέγερση μίας αίσθησης οδηγεί σε ακούσιες αντιδράσεις σε μία διαφορετική αίσθηση. Υπολογίζεται ότι 4% των ενηλίκων πάσχουν από συναισθησία, η οποία είναι οκτώ φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Η διαταραχή είναι επίσης συχνότερη στους αριστερόχειρες.

Στην ιατρική βιβλιογραφία είναι δημοσιευμένες ελάχιστες περιπτώσεις. Η μία αφορά έναν 46χρονο από τον Καναδά, ο οποίος έπαθε εγκεφαλικό το 2007 και έκτοτε έχει οργασμική αίσθηση κάθε φορά που... ακούει τραγούδια από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ και η δεύτερη μία 36χρονη Αμερικανίδα η οποία «μυρμηγκιάζει» σε όλο της το σώμα όταν ακούει ορισμένους ήχους.

Διαταραχή Pica

Χαρακτηριστικό αυτής της διαταραχής είναι η λαχτάρα κατανάλωσης μη εδώδιμων πραγμάτων, όπως το χώμα, το ξύλο, το χαρτί, τα μαλλιά, η κιμωλία και το γυαλί. Για να διαγνωστεί ότι κάποιος πάσχει από αυτή, θα πρέπει να τρώει τα συγκεκριμένα αντικείμενα για περισσότερο από ένα μήνα και σε ηλικία που δεν συνάδει με την κατανάλωσή τους.

Το δάκτυλο του... στηθόδεσμου

Το 2001 ένας 27χρονος επισκέφθηκε το Τμήμα Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου St George, στο Λονδίνο με τραυματισμένο το μεσαίο δάκτυλο του αριστερού του χεριού, για το οποίο και χειρουργήθηκε.

Το δάκτυλό του είχε σπάσει και είχε υποστεί ρήξη του συνδέσμου στη βάση του, στην προσπάθειά του να ξεκουμπώσει μισομεθυσμένος το σουτιέν της κοπέλας του.

Το άσθμα των φαστ φουντ

Το 2005 και το 2010 δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά «Allergy» και «Thorax» αντιστοίχως μελέτες που συσχέτισαν την κατανάλωση χάμπουργκερ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά, έως και κατά 40%.

Η ωτίτιδα των ακουστικών

Από το 1992 έως σήμερα, αλλεπάλληλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη συνεχή χρήση των ακουστικών στα γουώκμαν και πλέον στα mp3, τα iPhone, τα iPad και άλλες φορητές συσκευές ήχου με αυξημένο κίνδυνο ωτίτιδας.

Αιτία, το αυξημένο βακτηριακό φορτίο των ακουστικών και το γεγονός ότι η χρήση τους δημιουργεί το κατάλληλο θερμό και υγρό περιβάλλον στο εσωτερικό του αυτιού που επιτρέπει στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Παλινακουσία

Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία «κολλάει» ένας ήχος στο μυαλό, πολύ μετά από την εξαφάνιση του αρχικού ήχου. Προκαλείται βλάβες στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου και δεν πρέπει να συγχέεται με τα «τραγούδια-παράσιτα», που στριφογυρίζουν στο μυαλό μας. Επί της ουσίας πρόκειται για ακουστική ψευδαίσθηση.

Σύνδρομο Ραπούνζελ

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια εντερική επιπλοκή της τριχοφαγίας. Ωστόσο, επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να πέψει τα μαλλιά, συσσωρεύονται τελικά στο στομάχι και επεκτείνονται προς τα έντερα, ενώ απαιτείται εγχείρηση για να αφαιρεθούν.

Η μεγαλύτερη τέτοιου είδους μάζα ζύγιζε 4,5 κιλά και αφαιρέθηκε από το στομάχι μιας 18χρονης.