ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H ομάδα αίματος 0 προστατεύει από την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Όσοι άντρες έχουν ομάδα αίματος 0 ίσως είναι περισσότερο προστατευμένοι από την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, όπως προκύπτει από την έρευνα επιστημόνων του
H ομάδα αίματος 0 προστατεύει από την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη

Όσοι άντρες έχουν ομάδα αίματος 0 ίσως είναι περισσότερο προστατευμένοι από την υποτροπή του καρκίνου του προστάτη, όπως προκύπτει από την έρευνα επιστημόνων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας, στη Στοκχόλμη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα μελέτησε 555 ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα (ριζική προστατεκτομή) την περίοδο 2004-2010.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται ριζική θεραπεία, ωστόσο στο 1/3 των περιπτώσεων παρατηρείται αύξηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μετά από αυτήν, υποδηλώνοντας βιοχημική υποτροπή της νόσου.

«Κατά το παρελθόν, μελέτες είχαν δείξει ότι οι ομάδες αίματος μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως άλλων μορφών καρκίνου, όπως οι γαστρικοί και οι καρκίνοι του παγκρέατος», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόσιο Όχνο, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 52 μήνες κατά μέσον όρο και διαπίστωσαν πως όσοι είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν κατά 35% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βιοχημική υποτροπή τη νόσου, σε σύγκριση με όσους είχαν ομάδα αίματος Α.

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτή η συσχέτιση και θα πρέπει να επαληθευτεί σε μεγαλύτερες μελέτες, ώστε να θεωρηθεί οριστική», διευκρίνισε ο δρ Όχνο.

Πρόσφατα και άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι η συχνότητα του προστατικού καρκίνου παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με την ομάδα αίματος, αλλά η τυχόν συσχέτισή της με την μετεγχειρητική υποτροπή δεν είχε έως τώρα διερευνηθεί.