ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο άλμα προόδου στις μεταμοσχεύσεις

Με την χρήση τεχνητών ιστών σε ινστιτούτο στην Σουηδία, οι επιστήμονες πέτυχαν να κατασκευάσουν και να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς έναν πλήρως λειτουργικό οισοφάγο, γεγονός που αποτελεί άλμα προόδου στα πεδία της αναγεννητικής ιατρικής
Το νέο άλμα προόδου στις μεταμοσχεύσεις

Με την χρήση τεχνητών ιστών σε ινστιτούτο στην Σουηδία, οι επιστήμονες πέτυχαν να κατασκευάσουν και να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς έναν πλήρως λειτουργικό οισοφάγο, γεγονός που αποτελεί άλμα προόδου στα πεδία της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων.

Τα όργανα, τα οποία δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο, μεταμοσχεύτηκαν σε ποντίκια. Όπως ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Paolo Macchiarini, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά την επέμβαση, αναγέννηση των νεύρων, των μυών, των επιθηλιακών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή.

“Πιστεύουμε ότι πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αντιπροσωπεύουν σπουδαία πρόοδο για την πλήρη κατανόηση της εργαστηριακής κατασκευής οισοφάγων”, υποστήριξε ο Macchiarini.

Προκειμένου να δημιουργήσουν τους τεχνητούς οισοφάγους, οι επιστήμονες πήραν αρχικά τμήμα των οισοφάγων των ποντικιών και από αυτό αφαίρεσαν όλα τα κύτταρα, αφήνοντας έναν “δομικό σκελετό” του οργάνου με όλες τις χημικές και μηχανικές του ιδιότητες.

Σε αυτό τον “δομικό σκελετό” καλλιέργησαν στη συνέχεια κύτταρα από τον μυελό των οστών των ποντικιών. Πρόκειται για κύτταρα που δεν χρειάζονται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά την εγχείρηση. Ο εμπλουτισμένος με κύτταρα μυελού των οστών “σκελετός”αναπτύχθηκε στο ελεγχόμενο περιβάλλον του εργαστηρίου για περίοδο τριών εβδομάδων, όπου τα κύτταρα άρχισαν να επιδεικνύουν σταδιακά τις ειδικές ιδιότητες ενός οισοφάγου.

Στην σχετική έρευνα που δημιοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση μεταμόσχευσης, όλα τα ποντίκια-πειραματόζωα είναι καλά στην υγεία τους.