ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απρόσμενη “παρενέργεια” του γαστρικού bypass

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που, αφότου προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό την απώλεια βάρους, παρατηρούν μετέπειτα μια αισθητή απώλεια στις αισθήσεις της γεύσης και της οσμής. Μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων έρχεται τώρα να
Η απρόσμενη “παρενέργεια” του γαστρικού bypass

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που, αφότου προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό την απώλεια βάρους, παρατηρούν μετέπειτα μια αισθητή απώλεια στις αισθήσεις της γεύσης και της οσμής. Μια νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αυτούς τους ανθρώπους.

Η έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις 103 ασθενών, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει επέμβαση γαστρικού bypass προκειμένου να χάσουν βάρος. Πρόκειται για μία διαδικασία όπου μειώνεται ο όγκος και η χωρητικότητα του στομάχου, καθώς και το μήκος του εντέρου. Αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης είναι η μειωμένη όρεξη και ταυτόχρονα η μικρότερη ποσότητα που απαιτείται από τον οργανισμό για να νιώσει χορτασμένος.

Από τους 103 συμμετέχοντες, παρατηρήθηκε ότι το 97% πράγματι ένιωσε ότι άλλαξε η όρεξή του για φαγητό και το 42% ότι άλλαξε η αίσθηση της οσμής του! Επίσης αλλαγές στην γεύση καταγράφηκαν στο 73% των συμμετεχόντων, ειδικά σε περιπτώσεις γλυκών και ξινών τροφών.

Μικρότερες, αλλά σημαντικές διαφορές στην γεύση διαπιστώθηκαν για τροφές όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το χοιρινό, το ψητό κρέας, το αρνί, τα λουκάνικα, τα ψάρια, η σοκολάτα, τα ζυμαρικά και το ρύζι.

Σχεδόν το 75% των ασθενών δήλωσε ότι ανέπτυξε μια απέχθεια σε συγκεκριμένες τροφές, όπως στα των προϊόντα με βάση το κρέας. Το 33% περίπου διαπιστώθηκε ότι μετά την επέμβαση είχε αλλοιωμένη γεύση για το κοτόπουλο, τον μοσχαρίσιο κιμά, το αρνί, τα λουκάνικα, το μπέικον και το ζαμπόν.

Περίπου το 12% είχε αναπτύξει πλέον μια αποστροφή για τα άμυλα, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα γλυκά και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το παγωτό και τα αυγά. Τέλος το 4% είχε πλέον άσχημη γεύση στα λαχανικά, το 3% στα φρούτα και το 1% στις κονσέρβες ψαριών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς που, μετά το γαστρικό bypass, ανέπτυξαν μια αποστροφή για ορισμένα τρόφιμα έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν 18 κιλά περισσότερα σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η γεύση δεν επηρεάστηκε.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Χειρουργικής Παχυσαρκίας, οι επιστήμονες αν και διαπίστωσαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους και των αλλαγών στις αισθήσεις των συμμετεχόντων, δεν κατέληξαν σε κάποια σχέση αιτίας – αποτελέσματος.

Οι αλλαγές της γεύσης και της όσφρησης που βιώνουν πολλοί ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό εντερικής ορμόνης και του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ. Lisa Graham, του Leicester Royal Infirmary.

Διαβάστε επίσης:

Η κάψουλα "θαύμα" για τους υπέρβαρους

Πώς να χάσετε εγγυημένα βάρος χωρίς καθόλου κόπο!

Χάστε 2,5 κιλά σε μία μόλις εβδομάδα ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές