ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειρόγραφες σημειώσεις για καλύτερη αντίληψη και μνήμη

Καλά είναι τα smartphones, τα tablets και τα laptop, με τα πληκτρολόγια και τις υπενθυμίσεις τους, αλλά αυτά που μας προσφέρει η παραδοσιακή μέθοδος της γραπτής σημείωσης με το στυλό ή το μολύβι δεν μπορεί να μας τα προσφέρει καμία από
Χειρόγραφες σημειώσεις για καλύτερη αντίληψη και μνήμη

Καλά είναι τα smartphones, τα tablets και τα laptop, με τα πληκτρολόγια και τις υπενθυμίσεις τους, αλλά αυτά που μας προσφέρει η παραδοσιακή μέθοδος της γραπτής σημείωσης με το στυλό ή το μολύβι δεν μπορεί να μας τα προσφέρει καμία από τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με έρευνα, της οποίας ηγήθηκε η dr Pam Mueller του πανεπιστημίου του Πρίνστον, όσοι κρατούν σημειώσεις σε ένα μάθημα ή σε μία επαγγελματική συνάντηση με στιλό/μολύβι και χαρτί αντιλαμβάνονται καλύτερα τα όσα λέγονται εκείνη την ώρα από τους συνομιλητές, συγκριτικά με όσους κρατούν σημειώσεις πληκτρολογώντας σε ένα laptop ή tablet.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών για να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα. Αρχικά μελέτησαν 65 φοιτητές που παρακολούθησαν ομιλία σε συνάντηση της ακαδημίας TED. Η ομιλία αφορούσε ένα θέμα που τους ενδιέφερε αλλά δεν ήταν ευρέως γνωστό και διαδεδομένο. Σε ορισμένους φοιτητές έδωσαν από ένα laptop (χωρίς σύνδεση στο Internet) για να κρατούν σημειώσεις και σε άλλους σημειωματάρια και γραφική ύλη.

Στη συνέχεια και αφότου τελείωσε η ομιλία που παρακολούθησαν, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν μια σειρά ερωτήσεων. Μερικές από αυτές ήταν απλά τεστ μνήμης για το τι ειπώθηκε στην ομιλία και άλλες ήταν πιο γενικές και αφορούσαν το κατά πόσο πραγματικά αντιλήφθηκαν το θέμα της ομιλίας.

Οι σημειώσεις στο laptop ήταν πιο μακροσκελείς και πιο ακριβείς με τις λέξεις που ακούστηκαν κατά την ομιλία. Ωστόσο, οι φοιτητές που χρησιμοποίησαν laptop έδειξαν να μην έχουν καλή σφαιρική άποψη του θέματος που άκουσαν, αντίθετα με εκείνους που χρησιμοποίησαν στυλό και χαρτί, οι οποίοι είχαν μεν μικρότερες και περιεκτικότερες σημειώσεις, αλλά είχαν αντιληφθεί καλύτερα το θέμα.

Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίδοση στις ασκήσεις μνήμης του περιεχομένου της ομιλίας λίγο μετά το τέλος της. Παρόλα αυτά όσοι χρησιμοποίησαν στυλό και χαρτί θυμόντουσαν περισσότερες λεπτομέρειες της ομιλίας μία εβδομάδα αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

FAB: Το ψυχολογικό τρικ που επηρεάζει τις αναμνήσεις μας

Το ρόφημα που θα σας κάνει πιο έξυπνους

Ξεχνάτε; Κατηγορήστε τους γονείς σας!

Τρεις αποδεδειγμένοι τρόποι να τονώσετε τη μνήμη σας