ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η άπνοια μπορεί να οδηγήσει και σε οστεοπόρωση

Με την άπνοια στερούμε από τον οργανισμό το οξυγόνο που χρειάζεται και έτσι τα κόκκαλα γίνονται εύθραυστα, οπότε οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση» λέει ο Kai-Jen Tien, ένας από τους μελετητές της σχετικής μελέτης για την άπνοια.  
Η άπνοια μπορεί να οδηγήσει και σε οστεοπόρωση

Η άπνοια κατά τον ύπνο κάνει εύθραυστα τα κόκκαλα μας.


Στερώντας το οξυγόνο από το σώμα, αυτή η αρρώστια αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την οστεοπόρωση, σύμφωνα με μια πρόσφατη ιατρική μελέτη.


Η άπνοια είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί υπέρταση, κατάγματα ή ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια και τώρα αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Αυτό προσπαθεί να αναλύσει μια μελέτη από την Ταϊβάν που δημοσιεύτηκε σε αμερικάνικη εφημερίδα ενδοκρινολογίας. Το σύνδρομο της άπνοιας χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Η συχνότητα της άπνοιας (πλήρη διακοπή της αναπνοής για 10 δευτ.) ή της υπόπνοιας (μείωση του αέρα που αναπνέουμε) είναι πάνω από 5 φορές ανά ώρα, και μπορούν να οδηγήσουν σε υποξία, ότι δηλαδή ο οργανισμός δεν λαμβάνει την σωστή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.


Η ομάδα μελέτης θέλησε λοιπόν να δει αν η υποξία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς των κόκκαλων. Έτσι, οι ερευνητές μελέτησαν αναδρομικά σε 6 χρόνια πάνω από 13.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με άπνοια και τους συνέκριναν με 20.000 άτομα που δεν έπασχαν από τον σύνδρομο. Προσαρμόζοντας το φύλλο, την ηλικία ακόμα και την τοποθεσία κατοικίας, οι μελετητές παρατήρησαν μια αύξηση στον κίνδυνο της οστεοπόρωσης κατά 2,7 στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με άπνοια. « Με την άπνοια στερούμε από τον οργανισμό το οξυγόνο που χρειάζεται και έτσι τα κόκκαλα γίνονται εύθραυστα, οπότε οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση» λέει ο Kai-Jen Tien, ένας από τους μελετητές.

Διαβάστε ακόμη:

Το ροχαλητό αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 340%




Υπνική άπνοια: Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο