ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μυρωδιές που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας

Οι μυρωδιές που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας
Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια μυρωδιά είναι κάτι παραπάνω από μια αρωματική ουσία, είναι ανάμνηση. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Η όσφρηση συνδέεται άμεσα με το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας. Σε αντίθεση με την αφ
Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια μυρωδιά είναι κάτι παραπάνω από μια αρωματική ουσία, είναι ανάμνηση. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Η όσφρηση συνδέεται άμεσα με το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας. Σε αντίθεση με την αφή ή την γεύση, τα αρώματα συσχετίζονται άμεσα με τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Αλλά εκτός από το “ξύπνημα” των αναμνήσεων, ορισμένες μυρωδιές μπορούν να κάνουν καταπληκτικά πράγματα για το μυαλό και το σώμα μας. Από την ανακούφιση από το στρες μέχρι την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, ορισμένα αρώματα έχουν τον τρόπο να μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα.

Λεβάντα: Θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

Μπορεί να βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σας να ηρεμήσει σχεδόν αμέσως. Αλλά ίσως το πιο χρήσιμο πλεονέκτημά της είναι η ικανότητά της να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Σε μια έρευνα σε 42 φοιτητές, διαπιστώθηκε ότι το άρωμα της λεβάντας βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό προβλημάτων στον ύπνο, καθώς και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Κανέλα: Θα ακονίσει το μυαλό σας

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wheeling διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πήραν μια μυρωδιά από κανέλα είχαν βελτιωμένες νοητικές λειτουργίες όπως η οπτικοακουστική αντίδραση, η μνήμη και η συγκέντρωση.

Έλατο: Μειώνει το στρες

Μια ιαπωνική έρευνα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που πήγαν για μια βόλτα μέσα από δάση ελάτων παρουσίασαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μειωμένα επίπεδα στρες. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα αγχώδη άτομα είχαν μεγαλύτερο αίσθημα χαλάρωσης εξαιτίας του αρώματος του ελάτου.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι: Θα σας κάνει χαρούμενους

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από το φρεσκοκομμένο γρασίδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μυρωδιά είναι τόσο ισχυρή ώστε επιστήμονες νευρολογίας δημιούργησαν ένα άρωμα για σπρέι χώρου που μοιάζει με τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Κιτρώδεις μυρωδιές: Θα σας κάνουν να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια

Μυρωδιές όπως αυτές του λεμονιού και του πορτοκαλιού μπορεί να δώσουν μια ώθηση στην ενέργειά σας και να σας θέσουν σε εγρήγορση.

Βανίλια: Χαλάρωση και ευχάριστες σκέψεις

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της συνόδου Χημικών Αισθήσεων (ISOT / JASTS 2004), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά της βανίλιας αύξησε τα συναισθήματα της χαράς και της χαλάρωσης στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω της “χαρτογράφησης” της διάθεσης των συμμετεχόντων, διαδικασία η οποία περιελάμβανε τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ευτυχία και την παρότρυνση μέχρι την απάθεια και τον εκνευρισμό.

Κολοκύθα: Αφροδισιακή μυρωδιά!

Σε έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό ίδρυμα “Smell & Taste”, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 40% των αντρών ανταποκρίθηκε με ανεβασμένα ερωτικά συναισθήματα όταν στην μυρωδιά της κολοκύθα, ειδικά όταν συνδυάζεται με λεβάντα.

Μέντα: Βελτιώνει την συγκέντρωση και την προσοχή

Μια μικρή έρευνα από το πανεπιστήμιο Wheeling έδειξε ότι η μυρωδιά της μέντας συνδέεται με βελτίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης:

Άνδρας: Το sexy άρωμα που θα λατρέψουν οι γυναίκες

Οι φθινοπωρινές μυρωδιές ωφελούν την υγεία

Οι σωματικές μυρωδιές που διεγείρουν τη λίμπιντο

Οι 5 πιο απίστευτες μυρωδιές που ερεθίζουν μια γυναίκα