ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι κοινό έχει ο Φιντέλ Κάστρο με την Τζούλια Ρόμπερτς...

Τι κοινό μπορεί να έχει ο Μπαράκ Ομπάμα με τη Νικόλ Κίντμαν και ο Φιντέλ Κάστρο με την Τζούλια Ρόμπερτς;
Τι κοινό έχει ο Φιντέλ Κάστρο με την Τζούλια Ρόμπερτς...

Τι κοινό μπορεί να έχει ο Μπαράκ Ομπάμα με τη Νικόλ Κίντμαν και ο Φιντέλ Κάστρο με την Τζούλια Ρόμπερτς;

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έχουν τίποτα από αυτά που ίσως φαντάζεστε...

Είναι όλοι τους αριστερόχειρες και ανήκουν στο 10% του πληθυσμού που πραγματοποιεί τις κυριότερες κινήσεις με το αριστερό.

Στις μέρες μας η αριστεροχειρία μπορεί να είναι ένα φαινόμενο που περνά απαρατήρητο, ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται πως αντιμετωπίζουν καθημερινές δυσκολίες, όπως να δέσουν τα κορδόνια τους, να σερβίρουν καφέ από το μπρίκι, να κόψουν με ένα κοινό ψαλίδι, αλλά και να χειριστούν το ποντίκι του υπολογιστή.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές δεξιόχειρων και αριστερόχειρων;

Ερευνητές από το Australian National University διαπίστωσαν πως, ενώ οι δεξιόχειρες χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο, αυτό που ελέγχει το λόγο αλλά και τις λεπτές κινήσεις του χεριού τους, στους αριστερόχειρες δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιο ημισφαίριο κυριαρχεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «ισχυρό» δεξί ημισφαίριο σχετίζεται με μεγαλύτερη κλίση σε δεξιότητες που απαιτούν φαντασία και σύνθεση, όπως η αρχιτεκτονική, οι τέχνες και η μουσική, κάτι που ίσως δικαιολογεί το γεγονός ότι πολλοί αριστερόχειρες διακρίνονται σε αυτούς τους τομείς.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από πρόσφατη δημοσκόπηση, οι αριστερόχειρες αισθάνονται ριγμένοι έναντι των δεξιόχειρων.

Μάλιστα, φαίνεται πως μεγάλος αριθμός αριστερόχειρων τείνει να επιλέγει υποσυνείδητα ομάδες ανθρώπων όπου συναθροίζεται ένα ικανοποιητικό ποσοστό αριστερόχειρων.

Παράλληλα, προκύπτει και ένας συσχετισμός μεταξύ της αριστεροχειρίας και των επιλογών καριέρας των ανθρώπων, με το 16% να πιστεύει πως, όντας αριστερόχειρας, έχει πλεονέκτημα έναντι των συναδέλφων του στη δουλειά, ιδιαίτερα στο χώρο των media.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της αριστεροχειρίας είναι τόσο η θέση του εμβρύου στη μήτρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης όσο και το γονίδιο LRRTM1.