ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριήμερο δωρεάν εξετάσεων για 4 σοβαρές ασθένειες

Με το σύνθημα «η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», ξεκινά τριήμερο πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου στις 5, 6 και 7 Μαΐου 2014, σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση «SOS ΙΑΤΡΟΙ»,
Τριήμερο δωρεάν εξετάσεων για 4 σοβαρές ασθένειες

Με το σύνθημα «η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», ξεκινά τριήμερο πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου στις 5, 6 και 7 Μαΐου 2014, σε συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση «SOS ΙΑΤΡΟΙ», υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στους Δήμους Αμαρουσίου, Αθηναίων, καθώς και στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


«Η πρόληψη, όχι μόνο κοστίζει λιγότερο από τη θεραπεία, αλλά διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής για τους πολίτες μας Στόχος μας είναι να διατηρούμε τη Δημόσια υγεία μέσα από την Πρόληψη και να εξασφαλίζουμε, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, προγράμματα που θα αποτυπώνουν τους δείκτες επικινδυνότητας για την εμφάνιση νοσημάτων πριν αυτά δώσουν συμπτώματα. Διεξάγουμε πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για να ανιχνεύσουμε του πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν και να τους προλάβουμε πριν νοσήσουν. Αυτή είναι η πεμπτουσία του προσυμπτωματικού ελέγχου και η βάση της Δημόσιας Υγείας, τόσο για το κράτος όσο και για τους ΟΤΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.


Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο στα Νοσήματα Φθοράς: Καρδιαγγειακά, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, Οστεοπόρωση και Νόσο Αλτσχάιμερ.


Η δράση υλοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια συνεχούς εφημερίας που συμπληρώνουν οι «SOSΙΑΤΡΟΙ» αγκαλιάζοντας την τρίτη ηλικία. Οι «SOS ΙΑΤΡΟΙ» είναι η πρώτη Ελληνική οργάνωση ελευθεροεπαγγελματιών ειδικευμένων ιατρών με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή κατ' οίκον ιατρικών υπηρεσιών σε έκτακτα περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο.


Στόχος των εξετάσεων είναι η έγκαιρη προσυμπτωματική διάγνωση, σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, ως προς κάθε νόσημα: πρόκειται να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εξετάσεις εκλογής που ανιχνεύουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση των νοσημάτων «φθοράς» πριν την 3η ηλικία.


Για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, θα διεξαχθούν συγκεκριμένες εξετάσεις σε άνδρες και γυναίκες 40-65 ετών, βάσει των οπίων υπολογίζεται ο κίνδυνος που διατρέχουν να εμφανίσουν ένα καρδιαγγειακό νόσημα οι πολίτες σε βάθος 10ετίας.


Για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέτρηση σακχάρου (Glu) και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HBA1c) σε άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, ιστορικό διαβήτη, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, πολυκυστικές ωοθήκες) και 50 ετών και άνω αν δεν υπάρχουν.


Για τα πρώιμα σημάδια της άνοιας, θα γίνει ειδικό τεστ μνήμης και θα αξιολογηθεί από ειδικούς επιστήμονες. Η εξέταση είναι καθαρά προληπτική και αφορά άτομα άνω των 60 ετών, άνδρες και γυναίκες χωρίς κανένα νευρολογικό σύμπτωμα ή σημείο.


Για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης θα γίνει μέτρηση οστικής μάζας, σύμφωνα με την οποία αξιολογείται η οστική πυκνότητα και η πιθανότητα οστεοπορωτικών καταγμάτων.


Οι εξετάσεις θα διεξαχθουν στις 5, 6 και 7 Μαΐου, από τις 09:00 έως τις 17:00: 1) στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα 2) στο Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου, στην οδο Παλαιολόγου 9, Μαρούσι και 3) στο Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδο Σόλωνος 78, Αθήνα.