ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δάγκειος πυρετός: ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο

Θετικά είναι τα αποτελέσματα του γαλλικού φαρμακευτικού εργαστηρίου σύμφωνα με την κλινική έρευνα που έγινε σε 10.000 παιδιά στην Ασία.
Δάγκειος πυρετός: ενθαρρυντικά νέα για το εμβόλιο

Δάγκειος πυρετός: ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το εμβόλιο


Θετικά είναι τα αποτελέσματα του γαλλικού φαρμακευτικού εργαστηρίου σύμφωνα με την κλινική έρευνα που έγινε σε 10.000 παιδιά στην Ασία.


Ήδη το ένα τρίτο του πληθυσμού διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να έρθει σε επαφή με τον δάγκειο πυρετό, ο οποίος εξελίσσεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς. Ο ιός μεταφέρεται με το κουνούπι Aedes aegypti και είναι η πρώτη αιτία της παιδικής θνησιμότητας στην νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Λόγω έλλειψης της θεραπείας γι αυτόν τον ιό, η εύρεση ενός προληπτικού εμβολίου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς και όπως φαίνεται το Sanofi Pasteur είναι πιο κοντά στο να το κερδίσει.


Ο γάλλος επικεφαλής δήλωσε ότι η τελευταία του απόπειρα είχε ως αποτέλεσμα 56% προστασία σε ένα χρόνο, σε σχέση με παλαιότερα του πειράματα. Η δοκιμή έγινε σε 10.000 παιδιά, ηλικίας 2-14 ετών από πέντε χώρες της Ασίας (Βιετνάμ, Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ινδονησία) όπου ο δάγκειος πυρετός έχει και τα περισσότερα κρούσματα.


Το Sanofi Pasteur δουλεύει για αυτό το εμβόλιο σχεδόν 20 χρόνια. Η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίστηκε: η ανάγκη να ανακαλυφθεί ένα προληπτικό εμβόλιο και για τους τέσσερις τύπους του ιού (ορότυποι), οι οποίοι συχνά συνυπάρχουν γεωγραφικά. «Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι που πρέπει να κερδηθεί καθώς η πιο σοβαρή μορφή του ιού, αυτή που προκαλεί αιμορραγία, η οποία προσβάλλει κυρίως νέους και μπορεί να τους οδηγήσει στον θάνατο, αν και έχει δύο διαδοχικά εμβόλια, μοιάζει να έχει διαφορετικούς ορότυπους» τονίζει ο καθηγητής Jean Beytout, διευθυντής στο τμήμα των τροπικών και μεταδοτικών ασθενειών του CHU που βρίσκεται στο Κλερμόντ- Φεράντ.


Καθώς οι έρευνες προχωρούν φαίνεται ότι πηγαίνουν όλο και καλύτερα αλλά όπως δηλώνει και ο καθηγητής αποβλέπουν στο να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ομαδική ανόσια αντί ατομική. Ο ιός αυτός μεταδίδεται από το κουνούπι και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αν, λοιπόν, καταφέρουν να μειώσουν τον αριθμό αυτών που φέρουν τον ιό ίσως καταφέρουν να μειώσουν και τον αριθμό τον κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.


Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό το εμβόλιο αφορά μόνο τις αναπτυγμένες χώρες.