ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή μέθοδος στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα που "αντιστέκονται" στη χημειοθεραπεία

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με καρκίνο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες αναγκάζεται να τις διακόψει καθώς τα καρκινικά τους κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση.

Πρωτοποριακή μέθοδος στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα που "αντιστέκονται" στη χημειοθεραπεία

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με καρκίνο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες αναγκάζεται να τις διακόψει καθώς τα καρκινικά τους κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέπτυξαν μία μέθοδο που στοχεύει τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να καθίστανται πιο δεκτικά στην θεραπεία.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Reports», προκειμένου να φτάσουν στην ανακάλυψή τους οι ερευνητές μελέτησαν πρώτα τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από τη μίτωση, τη διαδικασία με την οποία τα κύτταρα

αντιγράφουν και διαιρούνται.

Οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση ή «ελεγχόμενο θάνατο κυττάρου», όπως ονομάζεται.

«Η αποτυχία των κυττάρων, να ολοκληρώσουν σωστά τη μίτωση, μπορεί να είναι η αρχή του καρκίνου. Θέλαμε να κατανοήσουμε πώς αυτή η αποτυχία -καθυστέρηση της κυτταρικής διαίρεσης- ενεργοποιεί την απόπτωση και γιατί ορισμένα καρκινικά κύτταρα είναι σε θέση να αποφύγουν αυτόν τον θάνατο», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Andrew Gilmore.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Άλλα από αυτά ήταν ευαίσθητα στην πακλιταξέλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και άλλα ανθεκτικά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα ανακάλυψε μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την απόπτωση, την «Bid». Αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιείται επιλεκτικά από τη φωσφορυλίωση (χημική διαδικασία κατά την οποία μία ή περισσότερες φωσφορικές ομάδες προστίθενται σ’ ένα μόριο), ακριβώς τη στιγμή που τα κύτταρα εισέρχονται στην τελική φάση της μίτωσης.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως τα ανθεκτικά καρκινικά κύτταρα εξακολουθούσαν να ενεργοποιούν την πρωτεΐνη «Bid», αλλά ήταν σε θέση να αποφύγουν τη μίτωση, προτού αυτή ενεργοποιήσει την απόπτωση, κάτι που σημαίνει πως τα καρκινικά κύτταρα ήταν σε θέση να αποφύγουν τον θάνατο.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά στην πακλιταξέλη, καθίστανται υπερευαίσθητα στην απόπτωση κατά τη διάρκεια της μίτωσης. Θα μπορούσαμε, επομένως, να ευαισθητοποιήσουμε αυτά τα κύτταρα με αντι-μιτωτικά φάρμακα», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης.

Πλέον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να μελετήσει μια σειρά από διαφορετικούς τύπους όγκων, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στα φάρμακα καρκινικών κυττάρων του μαστού.