ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάστιγα η χρήση διεγερτικών από τους φοιτητές

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε κατά το ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Βανκούβερ του Καναδά, σχετικά με την χρήση διεγερτικών φαρμακευτικών ουσιών από τους φοιτητές
Μάστιγα η χρήση διεγερτικών από τους φοιτητές

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε κατά το ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Βανκούβερ του Καναδά, σχετικά με την χρήση διεγερτικών φαρμακευτικών ουσιών από τους φοιτητές, προκειμένου να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 18% των φοιτητών στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ έχουν κάνει χρήση φαρμάκων τα οποία προορίζονται κυρίως για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Μάλιστα το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι ανήκουν στις λεγόμενες “αδελφότητες” των πανεπιστημίων. Ωστόσο, οι μισοί από εκείνους που παραδέχτηκαν ότι έχουν κάνει χρήση τέτοιων ουσιών, είπαν ότι το έχουν κάνει λιγότερες από 4 φορές συνολικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τακτική χρήση των φαρμάκων περιορίζεται σε ένα μικρό αριθμό φοιτητών συνολικά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 616 φοιτητών στο πανεπιστήμιο Ivy League, κανένας εκ των οποίων δεν είχε διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε άτομα με ΔΕΠΥ δίνουν μεγάλη ώθηση στην ενέργεια του ατόμου και επιταχύνουν/διεγείρουν τις εγκεφαλικές του λειτουργίες. Ορισμένοι φοιτητές ισχυρίζονται πως παίρνουν αυτά τα φάρμακα προκειμένου να μείνουν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα και να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας που έχουν.

Από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα, το 13% των δευτεροετών φοιτητών, το 24% των πρωτοετών και 16% των τελειόφοιτων, δήλωσε ότι έχει πάρει διεγερτικά φάρμακα τουλάχιστον μια φορά.

Οι φοιτητές που είχαν χρησιμοποιήσει τέτοια φάρμακα είπαν ότι τα χρειάζονταν για να γράψουν ένα δοκίμιο/εργασία (69%), για να διαβάσουν για εξετάσεις (66%), να γράψουν σε ένα τεστ (27%) ή για να κάνουν καλύτερη έρευνα για μια εργασία (32%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που κάνουν χρήση τέτοιων φαρμάκων είπε ότι τα προμηθεύεται από άλλα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ και τους συνταγογραφούνται κανονικά τα φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Τα 7 «ένοχα» σημάδια

Τα διεγερτικά για τη ΔΕΠΥ αυξάνουν το Δείκτη Μάζας Σώματος