ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ορμόνη της εγκυμοσύνης δίνει ελπίδες για καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

H οιστριόλη, μία ορμόνη που ανήκει στα οιστρογόνα και παράγεται σε αυξημένες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, φαίνεται πως έχει σημαντικές δυνατότητες κατά της σκλήρυνσης
Η ορμόνη της εγκυμοσύνης δίνει ελπίδες για καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

H οιστριόλη, μία ορμόνη που ανήκει στα οιστρογόνα και παράγεται σε αυξημένες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, φαίνεται πως έχει σημαντικές δυνατότητες κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist».

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια νευρολογική πάθηση από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Οφείλεται σε καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων, λόγω επίθεσης του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, μυϊκή αδυναμία, θολή όραση, προβλήματα ισορροπίας και κίνησης κ.α.

Στις γυναίκες ασθενείς, τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν, όταν μένουν έγκυες, αλλά επιδεινώνονται μετά τον τοκετό. Αυτό αποδίδεται στη δράση της ορμόνης οιστριόλης, η οποία φαίνεται πως καταστέλλει προσωρινά την αυτοκαταστροφική δράση του αμυντικού μηχανισμού της εγκύου ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρόντα Βόσκουλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασαν κατά πόσο είναι δυνατό να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ορμόνη γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίες δεν είναι έγκυες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, χορήγησαν καθημερινά σε 86 από τις 158 ασθενείς 8 μιλιγκράμ οιστριόλης. Οι γυναίκες αυτές είχαν την πιο κοινή μορφή της νόσου, την υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση, που εμφανίζει περιοδικές υφέσεις και υποτροπές.

Μετά από ένα έτος χορήγησης οιστριόλης, οι ασθενείς αυτές είχαν κατά μέσο όρο 47% λιγότερες υποτροπές σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες που έπαιρναν κανονικά φάρμακα και εικονικά πλασέμπο. Μετά από δύο έτη, το ποσοστό υποτροπών ήταν 32% χαμηλότερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, πράγμα που σήμαινε, κατά την Ρόντα Βόσκουλ, πως η οιστριόλη δεν μπορούσε να προσφέρει πλέον κάτι παραπάνω.

Επιπλέον, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή, οι γυναίκες που είχαν πάρει την οιστριόλη, πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις (6% κατά μέσο όρο) στις νοητικές - γνωστικές δοκιμασίες που υποβλήθηκαν, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πως πιθανώς υπήρξε μερική αποκατάσταση των κατεστραμμένων εγκεφαλικών κυττάρων τους.

Προηγούμενα πειράματα με ποντίκια που έπασχαν από σκλήρυνση, έχουν δείξει ότι η οιστριόλη διεισδύει στον εγκέφαλο και λειτουργεί προστατευτικά για τους νευρώνες.

Ωστόσο και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους η οιστριόλη προστατεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου από το στρες, όπως από την έλλειψη οξυγόνου.