Πώς θα βοηθήσετε τον γιατρό να καταλάβει το πρόβλημά σας

Όταν επισκέπτεστε τον γιατρό είναι καλό να γνωρίζετε πως η πιο σημαντική πηγή πληροφόρησης για το πρόβλημά σας είναι για τον γιατρό τα δικά μας λόγια, η δίκη μας περιγραφή αυτού που αισθανόμαστε. Πολλές φορές, όμως, κάνουμε το λάθος να προσπαθούμε να μιλήσουμε στον γιατρό “στην γλώσσα του”.
Με το να εξηγείτε το πρόβλημά σας με απλά λόγια, βοηθάτε τον γιατρό σας περισσότερο από ό,τι νομίζετε για να καταλάβει τι ακριβώς σας συμβαίνει, να σας προτείνει τις σωστές εξετάσεις και να σας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Χρησιμοποιήστε απλές περιγραφές του προβλήματός σας, όπως: “έχω έναν πονοκέφαλο που νιώθω σαν να με χτυπάει ένα σφυρί από την μία πλευρά”. Πείτε στον γιατρό σας τα βασικά συμπτώματα: πώς νιώθετε, σε ποιο σημείο είναι το πρόβλημα, πόσο έντονο είναι, πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν.
Όταν λέτε στον γιατρό ότι έχετε “πόνους στην κοιλιά που εμφανίζονται όταν νιώθετε στρες, είναι κάτι που συμβαίνει ακανόνιστα κάθε 2-3 μέρες”, τότε τον βοηθάτε να καταλάβει δεν πρόκειται για κάποιο παθολογικό πρόβλημα όπως το έλκος στομάχου ή νόσος της χοληδόχου κύστης, αλλά ότι πρόκειται για πρόβλημα που προκαλείται από το ψυχολογικό στρες και εμφανίζει σωματικά συμπώματα.
Επίσης, δεν πρέπει να νιώθετε ποτέ “ντροπή” για κάτι που σας συμβαίνει. Αν για παράδειγμα έχετε παρατηρήσει αίμα, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, και δεν το πείτε, τότε μπορεί να έχετε κάποια πάθηση που είναι δύσκολο να διαγνωστεί με άλλον τρόπο.
Διαβάστε επίσης:
Όσα κάνετε και εκνευρίζουν αφάνταστα τον γιατρό σας
Βρετανία: “Επίσκεψη” στο γιατρό μέσω… skype!
Ιατροφοβία: Όταν η επίσκεψη στο γιατρό γίνεται εφιάλτης