ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υγιεινή: έρχεται το τέλος των χρημάτων;

Πως θα αντιδρούσατε εάν μαθαίνατε ότι ένα χαρτονόμισμα φέρει επάνω του 26.000 βακτήρια; φυσικά θα τρέχατε να πλύνετε αμέσως τα χέρια σας, ή θα χρησιμοποιούσατε κάρτα, αναφέρει έρευνα της Master card.
Υγιεινή: έρχεται το τέλος των χρημάτων;

Ήρθε η ώρα να κόψουμε τις κακές συνήθειες και να αρχίσουμε να πλένουμε επιτέλους τα χέρια μας κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μετρητά (κέρματα, ή χαρτονομίσματα).


Επιπλέον, εάν μάθετε ότι ένα ευρωπαικό χαρτονόμισμα φέρει επάνω του περί τα 26.000 μικρόβια, τότε σίγουρα θα αλλάξετε τις συνήθειές σας.


Το μήνυμα αυτό, επιχειρεί να περάσει μία ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό της MasterCard, κατά μήκος της Ευρώπης, και η οποία καταδεικνύει, ότι μόνο ένας στους πέντε αγωνίζονται να κόψουν την κακή συνήθεια και να πλύνουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν μετρητά. Η πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 καταναλωτές από 12 χώρες, τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι η χρήση μετρητών κατατάσσεται ως πιο ανθυγιεινή από τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, όπως τους ξηρούς καρπούς στα μπαρ, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια χρήσης βρώμικου χρήματος.


Τα 3/4 των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν μετρητά, λόγω των μικροβίων που μπορεί να περιέχουν. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πλένουμε τα χέρια μας μετά την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, όπως το άγγιγμα ενός ζώου (46%) ή τη μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς (36%).


Ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα:


«Το γεγονός ότι παραπάνω από 2/3 Ελλήνων, πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, είναι ενδεικτικό της δυνατότητας που έχει η χρήση των καρτών στην ελληνική αγορά. Είμαι βέβαιος ότι η χρήση καρτών, καθώς και ανέπαφων πληρωμών, θα αυξηθεί σίγουρα στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες θα συνειδητοποιούν, όχι μόνο ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, αλλά και ότι οι κάρτες παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και πιο χαρούμενη».


Συγκεκριμένα, οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι μετρητών, στην Ελλάδα, είναι οι πληρωμές με κάρτες (45%) και οι πληρωμές με κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας (43%). Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (26%) δηλώνει ότι δεν θα ήθελε τα μετρητά τους να αγγίζονται από δεκάδες ξένους πριν τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ενώ και έξι στους 10 (60%) Έλληνες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών αντί για μετρητά .


Μία αρχική έρευνα που διεξήχθηεαπό τη MasterCard και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 2013 , υπογράμμισε ότι το μέσο χαρτονόμισμα των Ευρωπαϊκών τραπεζών περιείχε 26.000 βακτήρια, γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.


Παρόλο που, οι ερωτηθέντες σε πρόσφατη έρευνα του 2014 αναγνώρισαν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση μετρητών, υπήρξε σημαντικό χάσμα «Λέω- Κάνω», κατά μήκος της Ευρώπης, των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα και αυτών που πραγματικά κάνουν κάτι γι 'αυτό.

Σχολιάζοντας την απροθυμία μας να κόψουμε τη συνήθεια δαπάνης μετρητών, η ψυχολόγος Donna Dawson τόνισε: "Τα χρήματα", με τη μορφή των χαρτονομισμάτων και κερμάτων είναι η μεγαλύτερη μορφή ορατής οικονομικής δύναμης και ατομικής επιτυχίας που φέρει ο άνθρωπος. Είναι δύσκολο λοιπόν, για τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αρνητικές συσχετίσεις με τα χρήματα. Ο λόγος για το συχνά μεγάλο χάσμα στην έρευνα μεταξύ του τι λέμε και τι κάνουμε είναι η έλλειψη της "σύνδεσης": μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι τα χρήματα συλλέγουν μικρόβια, αλλά δεν συνδέουμε ασθένειες με τη χρήση των χρημάτων. Είναι παρόμοιο με το να ανησυχούμε για τα μικρόβια στον αέρα που αναπνέουμε, δεν μπορούμε να τα δούμε και επομένως δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω τους».

Επιπλέον αποτελέσματα της έρευνας της MasterCard τόνισαν πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα (37%) Ευρωπαίους ισχυρίζονται ότι θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τουλάχιστον μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, προκειμένου να είναι πιο υγιεινή, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί μία κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών αντί για μετρητά.