ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ευεργετική σχέση γιατρού και ασθενούς

Όταν ο γιατρός ακούει προσεκτικά τον ασθενή του την στιγμή που διηγείται τα συμπτώματα του χωρίς να τον διακόπτει δεν είναι απλή και συνηθισμένη κίνηση προσοχής, αντίθετα αποτελεί μια επαγγελματική κίνηση.
Η ευεργετική σχέση γιατρού και ασθενούς

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της καλής σχέσης γιατρού-ασθενή


Διακόπτοντας τον ασθενή καθώς περιγράφει τα συμπτώματά του ή έχοντας κολλήσει στον υπολογιστή του ο γιατρός μειώνει την αποτελεσματικότητα της γνωμάτευσης.


Όταν ο γιατρός ακούει προσεκτικά τον ασθενή του την στιγμή που διηγείται τα συμπτώματα του χωρίς να τον διακόπτει δεν είναι απλή και συνηθισμένη κίνηση προσοχής, αντίθετα αποτελεί μια επαγγελματική κίνηση. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σε μια επιστημονική εφημερίδα PLOS ONE, η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή επηρεάζει άμεσα την γνωμάτευση. «Οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καλύτερη επικοινωνία έχουν συνήθως περιορισμένη επίδραση στην υγεία του ασθενή, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, το αδυνάτισμα και οι διαβαθμίσεις του πόνου», τονίζει ο καθηγητής John Kelley, ερευνητής στο Χάρβαρντ της Μασαχουσέτης.


Μαζί με την ομάδα του ο καθηγητής προσπάθησε λοιπόν να αποδείξει την θεραπευτική επίδραση που μπορεί να έχει μια καλή σχέση γιατρού-ασθενή. Τα υποκειμενικά κριτήρια όπως η ικανοποίηση του αρρώστου ή η ένταξη του στην ιατρική διάγνωση συχνά αγνοούνται.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η επικοινωνία μπορεί να έχει «μια αδύναμη αλλά και σημαντική» επίδραση η οποία μπορεί να συγκριθεί σύμφωνα με τους ερευνητές με μια ασπιρίνη η οποία μειώνει το κίνδυνο του εμφράγματος.