ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και οι βετεράνοι πολέμου στο πρόγραμμα του Ομπάμα για τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου

Και οι βετεράνοι πολέμου στο πρόγραμμα του Ομπάμα για τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου

Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας θα χρηματοδοτήσει με 30 εκατομμύρια δολάρια την έρευνα για τη δημιουργία εμφυτευμάτων εγκεφάλου, σε μια προσπάθεια να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν ασθένειες βετεράνων πολέμου και υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις.

Το διάρκειας πέντε ετών πρόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης θα αφορά την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η διαταραχή μετά-τραυματικού στρες, οι τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες και η κατάθλιψη.

Το πρόγραμμα που εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία BRAIN του Προέδρου Ομπάμα, που ανακοινώθηκε πέρυσι και αφορά τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως συνέβη με το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση των ανθρώπινων γονιδίων, περίπου μια δεκαετία πριν.

Η έρευνα εμπνεύστηκε από την τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και σχετίζεται με τη βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, ώστε να πυροδοτηθούν ηλεκτρικά ερεθίσματα σε τμήματα του εγκεφάλου όπου εμφανίζεται η νόσος του Πάρκινσον.

Τα νέα εμφυτεύματα που θα χρησιμοποιηθούν θα περιλαμβάνουν αισθητήρες δικτύωσης που θα μπορούν να «διαβάζουν» τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς και να κινητοποιούν πολλαπλές εγκεφαλικές περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μη φυσιολογική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης θα συνεργαστεί με το Εργαστήριο Draper για τη δημιουργία μίας μικροσκοπικής, προγραμματιζόμενης συσκευής η οποία θα αναλάβει να πυροδοτεί και να καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Αντίστοιχα, ερευνητές του MIT θα αναλάβουν να σχεδιάσουν υπολογιστικά εργαλεία που θα μετατρέπουν τις καταγραφές σε δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόγραμμα, αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων έχει δρομολογηθεί και για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Μέσα στην επόμενη πενταετία οι δύο ομάδες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους και να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές των εμφυτευμάτων.

BEST OF NETWORK

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας

Κορονοϊός: Το σχέδιο για άνοιγμα εστίασης - Πώς οι πολίτες θα βγουν στην «αρένα» της διασκέδασης;

ΟΑΕΔ - Δώρο Χριστουγέννων 2020: Νωρίτερα από ποτέ η πληρωμή στους δικαιούχους

Στρατός Ξηράς: «Κλειδώνει» Έβρο και νησιά με νέα τεθωρακισμένα - Ποια είναι τα M1117 και τα Bradley

Εξαδάκτυλος στο Νewsbomb.gr: «Κλειδί» τα σχολεία στην εξάπλωση του κορονοϊού – Τι πρέπει να γίνει

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι - Αναλυτικά τα ποσά

Lockdown: Μόνοι στο σπίτι – Έτσι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για την πληρωμή τους

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα ανοίξει η εστίαση - Τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο

Καιρός Αρναούτογλου: Η χειρότερη ανομβρία των τελευταίων 40 ετών. Πού θα συνεχιστεί;

Σεξ: Τελικά ποια είναι η ιδανική διάρκεια για μία γυναίκα;

GNTM 3 - Edward: Γιατί έχουν γίνει έξαλλοι οι χρήστες των social media;