ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η βιταμίνη C κάνει πιο ασφαλή τα στεντ

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα ή κάποια πάθηση στο κυκλοφορικό σύστημα επιλέγουν τη λύση της τοποθέτησης στεντ στα αιμοφόρα αγγεία που έχουν πρόβλημα, ώστε να τα κρατήσουν ανοιχτά με αυτό τον τεχνητό τρόπο.

Η βιταμίνη C κάνει πιο ασφαλή τα στεντ

Η διαδικασία αυτή έχει σώσει πολλές ζωές, αλλά εξακολουθεί να κρύβει κάποιους κινδύνους για την υγεία των χειρουργημένων ατόμων. Τώρα, όμως, μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει με έρευνα που δημοσίευσε στην επιθεώρηση Langmuir, ότι η επικάλυψη του στεντ με βιταμίνη C ελαττώνει αισθητά τον κίνδυνο επιπλοκής στο άτομο.

Συγκεκριμένα οι δρ Eagappanath Thiruppathi και Gopinath Mani ισχυρίζονται ότι αν και η πρόοδος στα στεντ είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια και ήδη χρησιμοποιούνται επικαλύψεις διαφόρων ουσιών για την καλύτερη λειτουργία τους, εντούτοις περίπου 10.000 με 50.000 άνθρωποι που βάζουν στεντ με φαρμακευτικές επικαλύψεις αναπτύσσουν θρομβώσεις.

Πρόκειται για μία ενδεχομένως θανατηφόρα επιπλοκή που συμβαίνει όταν θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στις αρτηρίες και τις μπλοκάρουν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ενώ οι επικαλύψεις στα στεντ βοηθούν σε πολλούς τομείς, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αυτά που προκαλούν τις θρομβώσεις.

Οι χημικές αυτές ενώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων λείου μυός που μπορεί να φράξουν την πληγείσα περιοχή, αλλά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία, εκτός από τα φάρμακα, είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη θρομβώσεων.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η βιταμίνη C θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση ή προσθήκη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επικάλυψη των στεντ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη αναστέλλει τα μυϊκά κύτταρα και ευνοούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι ιδιότητες δηλαδή που αναζητούσαν οι δύο επιστήμονες με την έρευνά τους.

Έτσι βρήκαν έναν τρόπο να επικαλύψουν επιτυχώς με βιταμίνη C ένα κοινό στεντ, έτσι ώστε να απελευθερώνουν την βιταμίνη σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τεχνική αυτή είναι χρήσιμη για να γίνουν τα στεντ και άλλες εμφυτεύσιμες ιατρικέ συσκευές πιο ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Το ούρα μπορεί να σας "πουν" αν έχετε καρκίνο ή διαβήτη

Τι να προσέχετε για να σωθείτε από την ηπατίτιδα C

Ένοχα τα κινητά τηλέφωνα για την αλλεργική δερματίτιδα

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό (και) στα δόντια