ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για τα «μωρά με τρεις γονείς»

Εν αναμονή της έγκρισης για την έναρξη των πρώτων κλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες δηλώνουν πως η επονομαζόμενη «Τεχνητή Γονιμοποίηση των Τριών Γονέων» δεν είναι επικίνδυνη, ζητώντας να πραγματοποιηθούν πειράματα σε πραγματικά έμβρυα.

Σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για τα «μωρά με τρεις γονείς»

Εκπρόσωποι του οργανισμού Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) δηλώνουν πως εξέτασαν μεγάλο όγκο δεδομένων ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πρωτοποριακή τεχνική δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους και μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη.

Συμπληρώνουν ωστόσο ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και πειράματα σε έμβρυα.

Κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης, το DNA του δότη λαμβάνεται από τη «δεύτερη μητέρα» και εμφυτεύεται σε ένα ελαττωματικό ωάριο. Με τον τρόπο αυτό, προλαμβάνονται σοβαρές παθήσεις που θα μπορούσε να εκδηλώσει το παιδί, όπως η μυϊκή δυστροφία.

Η πρωτοποριακή τεχνική αναπτύχθηκε από Βρετανούς ερευνητές και δεν έχει λάβει έγκριση προς εφαρμογή, ωστόσο οι υποστηρικτές της κάνουν έκκληση για αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται στα ζευγάρια να κάνουν παιδί με άμεση γενετική συγγένεια προς αυτά, χωρίς να υπάρχει όμως κίνδυνος να «μεταφερθεί» στο έμβρυο κάποια σοβαρή κληρονομική ασθένεια.

Η τεχνική διχάζει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους απλούς πολίτες, καθώς τα παιδιά αυτά θα διαθέτουν DNA από τρία διαφορετικά άτομα. Ορισμένοι δηλώνουν πως πρόκειται για μια διαδικασία «παραγωγής μωρών» που αντιτίθεται στους νόμους της φύσης.

Διαβάστε επίσης:

Σύντομα τα παιδιά θα έχουν... τρεις γονείς!