ΥΓΕΙΑ

Νέα τεχνολογία ίσως οδηγήσει σε παιδιά με γονίδια από δύο άντρες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια αντρών να αποκτήσουν ένα παιδί που θα είναι γενετικά συνδεδεμένο και με τους δύο, υποστηρίζουν ερευνητές.

Νέα τεχνολογία ίσως οδηγήσει σε παιδιά με γονίδια από δύο άντρες
Bigstock

Η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιεί κύτταρα δέρματος ενός ατόμου για να αλλάξει τη γενετική σύσταση ενός ωαρίου (το οποίο έχει γίνει δωρεά από γυναίκα), ανέφεραν οι ερευνητές στην σχετική τους δημοσίευση στο Science Advances.

Αυτό το ωάριο μπορεί στη συνέχεια να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο έμβρυο που θα περιέχει τη συνδυασμένη γενετική πληροφορία τόσο του δότη δέρματος όσο και του δότη σπέρματος.

Η όλη διαδικασία προορίζεται για να βοηθήσει ομόφυλα ζευγάρια να δημιο. υργήσουν το δικό τους παιδί, καθώς και να βοηθήσει γυναίκες που δεν είναι σε θέση να παράγουν βιώσιμα ωάρια λόγω προχωρημένης ηλικίας, θεραπείας καρκίνου ή άλλων αιτιών.

“Στόχος είναι να παραχθούν ωάρια για άτομα που δεν έχουν δικά τους ωάρια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Shoukhrat Mitalipov, διευθυντής του Κέντρου Εμβρυϊκών Κυττάρων και Γονιδιακής Θεραπείας του πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU).

Cloning-Genetics-klonopoiisi-texnhth-gonimopoihsh

Από την κλωνοποίηση της Dolly στη δημιουργία παιδιών από άτομα χωρίς ωάρια

Πρόκειται για παρεμφερή τεχνική που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές το 1996 για να κλωνοποιήσουν ένα πρόβατο στη Σκωτία με το όνομα Dolly, είπαν οι ερευνητές.

Σε εκείνη την περίπτωση, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν κλώνο του ενός γονέα. Οι ερευνητές του OHSU επικεντρώθηκαν στη δημιουργία εμβρύων με γενετική προέλευση και από τους δύο γονείς.

Σε πειράματα με ποντίκια, η ομάδα του OHSU ακολούθησε μια διαδικασία τριών βημάτων για να το κάνει αυτό:

  1. Αρχικά αφαίρεσαν τον πυρήνα από ένα ωάριο ποντικιού και στη συνέχεια μεταφύτευσαν τον πυρήνα ενός κυττάρου δέρματος ποντικιού σε αυτό το ωάριο.
  2. Ακολούθως, ώθησαν τον εμφυτευμένο πυρήνα των κυττάρων του δέρματος να απορρίψει τα μισά του χρωμοσώματα, σε μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που συμβαίνει στα κύτταρα που διαιρούνται για να παράγουν ώριμο σπέρμα ή κύτταρα ωαρίων.
  3. Τέλος, οι ερευνητές γονιμοποίησαν το νέο ωάριο με σπέρμα, χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα υγιές έμβρυο με δύο σετ χρωμοσωμάτων τα οποία προέρχονταν εξ ημισείας από δύο γονείς.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί μια απλούστερη επιλογή σε μια άλλη τεχνική που δοκιμάζουν άλλα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος επαναπρογραμματίζονται πλήρως, ώστε να γίνουν είτε κύτταρα ωαρίων είτε σπερματοζωαρίων.

“Παραλείπουμε ολόκληρο το βήμα του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων. Το πλεονέκτημα της τεχνικής μας είναι ότι αποφεύγει τον μεγάλο χρόνο καλλιέργειας που χρειάζεται γι αυτόν τον επαναπρογραμματισμό. Μέσα στους αρκετούς μήνες που απαιτεί εκείνη η διαδικασία, μπορεί να συμβούν πολλές επιβλαβείς γενετικές και επιγενετικές αλλαγές”, δήλωσε η ερευνήτρια δρ. Paula Amato, καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του OHSU.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμη αυτή η τεχνική για τον άνθρωπο.

“Αυτή η έρευνα μας δίνει μεγάλη διορατικότητα. Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει για να κατανοήσουμε το πώς ζευγαρώνουν αυτά τα χρωμοσώματα και το πώς διαιρούνται πιστά, για να αναπαράγουν πραγματικά αυτό που συμβαίνει στη φύση”, είπε η δρ. Amato.

Πηγή: healthday.com