ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωτοποριακή συσκευή θα εντοπίζει τα επιθετικά καρκινικά κύτταρα

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή συσκευή, που θα μπορεί να απομονώνει τα πιο επιθετικά καρκινικά κύτταρα.

Πρωτοποριακή συσκευή θα εντοπίζει τα επιθετικά καρκινικά κύτταρα

Όπως επισημαίνουν στην έρευνά τους, δεν είναι όλα τα καρκινικά κύτταρα ίδια. Συγκεκριμένα, άλλα παραμένουν στο μέρος όπου εμφανίζονται αρχικά, αποτελώντας τον πρωτογενή όγκο και άλλα εξαπλώνονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος, σχηματίζοντας μεταστατικούς όγκους.

Προκειμένου να εντοπιστούν τα επικίνδυνα μεταστατικά κύτταρα, η νέα συσκευή βασίζεται στην μικρορευστονική τεχνολογία, που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη ροή σε πολύ μικρές ποσότητες υγρών ή αερίων.

Μέχρι σήμερα, η συνήθης πρακτική για τον εντοπισμό βιοδεικτών μεταστάσεων, επικεντρώνεται στην εξέταση συγκεκριμένων μορίων ή γονιδίων, που εκφράζονται από μεγάλο αριθμό καρκινικών κυττάρων που «μεταναστεύουν».

Ωστόσο, με τη μέθοδο αυτή είναι πιθανό να παραβλεφθούν οι διαφορές που χαρακτηρίζουν τους μικρούς υποπληθυσμούς κυττάρων, που είναι οι πιο επιθετικοί.

Η νέα προσέγγιση είναι επί της ουσίας η αντίστροφη από αυτήν που ακολουθείται παραδοσιακά.

«Αντί να κοιτάμε ποια μόρια εκφράζονται από τον όγκο, ψάχνουμε για τον φαινότυπο (τη συμπεριφορά) μεμονωμένων κυττάρων και στη συνέχεια καθορίζουμε ποια προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά», εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής και κύρια συγγραφέας της έρευνας, Cynthia Reinhart-King.