ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπίστηκε σε γάλα καμήλας ο κορονοϊός MERS

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας επιστημόνων από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Κατάρ και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος, ο θανατηφόρος κορονοϊός MERS εντοπίστηκε σε δείγματα από γάλα καμηλών της Σαουδικής Αραβίας.

Εντοπίστηκε σε γάλα καμήλας ο κορονοϊός MERS

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν ο ιός μπορεί να περάσει στον άνθρωπο από το γάλα της καμήλας. Προειδοποιούν, ωστόσο, τους κατοίκους της Σ. Αραβίας και των γειτονικών χωρών που οι καμήλες βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς, να μην πίνουν γάλα καμήλας, το οποίο δεν το έχουν τουλάχιστον βράσει προηγουμένως.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι 1 στους 10 ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με καμήλες ως μέρος της καθημερινής τους εργασίας, έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό MERS στον οργανισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια στιγμή, προσβλήθηκαν από τον ιό, αλλά δεν νόσησαν και δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν χτες στην επιθεώρηση Eurosurveillance.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα MERS, δεν είναι ακόμα σαφής ο τρόπος μετάδοσης της νόσου. Στις περισσότερες από 500 νέες περιπτώσεις MERS που η Σαουδική Αραβία έχει αναφέρει επισήμως τους τελευταίους 3 μήνες φαίνεται να έχουν συμβεί σε νοσοκομεία ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων.

Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις από εκτεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έξω από τα νοσοκομεία. Και οι ερευνητές έχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι η επαφή με καμήλες μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την μετάδοση του MERS.

Οι καμήλες σε εννέα χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχει αποδειχθεί ότι έχουν μολυνθεί με MERS, και ο ιός φαίνεται να έχει μεταβεί από τις καμήλες τους ανθρώπους. Αλλά το πού και το πώς ο ιός περνάει το από το ένα είδος (καμήλα) στο άλλο (άνθρωπος) είναι ακόμη πολύ ασαφές.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός MERS: Βρέθηκαν οι «ένοχες» καμήλες

Λάθη στην καταμέτρηση κρουσμάτων MERS στη Σ. Αραβία. Εκτίναξη της επιδημίας