ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εταιρείες έχουν ανάγκη τους... βλάκες! Δεν θα πιστεύετε το γιατί...

Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας... αργόστροφος υπάλληλος σε κάποια εταιρεία να κρατάει τη θέση του και άλλοι, πολύ πιο ικανοί, συνάδελφοί του να παραγκωνίζονται, ίσως βρείτε την απάντηση που ψάχνατε σε μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία.

Οι εταιρείες έχουν ανάγκη τους... βλάκες! Δεν θα πιστεύετε το γιατί...

Σε συνεργασία με τον συνεργάτη του, André Spicer, ο καθηγητής Mats Alvesson δημοσίευσε ένα άρθρο στην επιθεώρηση Journal of Management Studies, όπου εξηγεί την σημασία της "λειτουργικής βλακείας" στο εργασιακό περιβάλλον και την εταιρική κουλτούρα ενός οργανισμού ως προς την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

"Ως λειτουργική βλακεία ορίζεται η απουσία του κριτικού στοχασμού. Είναι μια κατάσταση ενότητας και της συναίνεσης που κάνει τους εργαζόμενους σε μάι επιχείρηση/εταιρεία να αποφύγουν να αμφισβητούν διαρκώς τις αποφάσεις, τις δομές και τα οράματα της διοίκησης (...) Παραδόξως, αυτό μερικές φορές βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας", υποστηρίζει ο Mats Alvesson.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως όταν πολλοί έξυπνοι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία υποδεικνύουν συνεχώς εναλλακτικές επιλογές και σενάρια, τότε εμφανίζονται καθυστερήσεις. Η βλακεία, αντίθετα, επιδρά θετικά, καθώς ευνοεί τη συναίνεση, ενθαρρύνει τον ενθουσιασμό της ομάδας, και εν τέλει αυξάνει την παραγωγικότητα.

Οι δύο καθηγητές προσθέτουν, ωστόσο, ότι η "λειτουργική βλακεία" είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία κάνει τους εργαζομένους να επικεντρώνουν τον ενθουσιασμό τους στην εργασία που έχουν να διεκπεραιώσουν, αλλά από την άλλη μπορεί να αναγείρει προβλήματα επειδή οι συμμετέχοντες στην διαδικασία δεν συνεισφέρουν κρίσιμα και έξυπνα ερωτήματα προς όφελος του τελικού αποτελέσματος.

Επισημαίνουν, δε, ότι δεν είναι πάντα καλό να είναι κανείς έξυπνος, εύστροφος και πολύ αποδοτικός στην δουλειά του. Επειδή τότε γίνεται ένα απαραίτητο "γρανάζι" σε μία συγκεκριμένη θέση στην εταιρεία και η διοίκηση διστάζει να τον προάγει σε άλλη θέση. Αντίθετα, ένας "βλάκας" έχει χαμηλή θέση στην εταιρική πυραμίδα και μπορεί πιο εύκολα να πάρει προαγωγή, ακόμα και αν αυτή έχει "χαμηλό ταβάνι".

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν ανήκετε στους οδηγούς που είναι πιο ευτυχισμένοι!

Αν τον τελευταίο καιρό ξεχνάτε εύκολα, μπορεί να κινδυνεύετε άμεσα!

Χάστε βάρος για να ξαναβρείτε την μνήμη σας...

Πόσο καιρό αντέχει μια γυναίκα χωρίς σεξ; Θα εκπλαγείτε...