ΥΓΕΙΑ

Ο μακροχρόνιος κίνδυνος αν δουλεύετε εξαντλητικά ωράρια στα 20 και τα 30 σας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ακανόνιστη και πολύωρη καθημερινή εργασία σε νεαρή ηλικία μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή.

Ο μακροχρόνιος κίνδυνος αν δουλεύετε εξαντλητικά ωράρια στα 20 και τα 30 σας
Bigstock

Έρευνα έδειξε ότι νεαροί ενήλικες που εργάζονταν σε βάρδιες εκτός του συνηθισμένου προγράμματος (09:00 με 17:00) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν χειρότερο ύπνο και συμπτώματα κατάθλιψης στα 50 τους.

“Η εργασία που υποτίθεται ότι φέρνει πόρους για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή έχει γίνει πλέον τροχοπέδη για μια υγιή ζωή, δήλωσε η ερευνήτρια Wen-Jui Han, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, η Han και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 7.000 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα 20 έως τα 40 τους, οι άνθρωποι σπάνια έχουν ένα σταθερό εργασιακό ωράριο 9-με-5.

“Πράγματι, περίπου τα τρία τέταρτα των εργασιακών μοτίβων που παρατηρήσαμε δεν ανταποκρίνονταν αυστηρά στη σταθερή καθημερινή εργασία κατά τη διάρκεια των εργάσιμων μας ετών. Αυτό έχει επιπτώσεις”, δήλωσε η Han.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές υγείας από τα χαοτικά ωράρια εργασίας

Αυτού του είδους οι ασταθείς ώρες εργασίας συνδέονται με κακό ύπνο, σωματική κόπωση και συναισθηματική εξάντληση, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κακή υγεία:.

“Τα άτομα με εργασιακά μοτίβα που περιλαμβάνουν οποιονδήποτε βαθμό αστάθειας και μεταβλητότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερες ώρες ύπνου την ημέρα, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, χαμηλότερες σωματικές και πνευματικές λειτουργίες και υψηλότερη πιθανότητα να αναφέρουν κακή υγεία και συμπτώματα κατάθλιψης στην ηλικία των 50 ετών συγκριτικά με όσους είχαν σταθερά τυπικά χρονοδιαγράμματα εργασίας”.

Τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στο 17% των συμμετεχόντων που είχαν σταθερές ώρες εργασίας στα 20 τους, αλλά στη συνέχεια στράφηκαν σε ασταθή εργασιακά πρότυπα στα 30 τους.

“Αυτό δείχνει ότι οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων εργασίας στην υγεία μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ζωής. Οι ασταθείς ώρες εργασίας είναι το αποτέλεσμα των ασταθών ευκαιριών απασχόλησης που είναι διαθέσιμες σε πολλούς ανθρώπους. Συγκεκριμένα, οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να έχουν ασταθή προγράμματα εργασίας που συνδέονται με κακή υγεία”, σημείωσε η Han.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.

Πηγή: healthday.com