ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Αστυπάλαια οι Κινητές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για εξετάσεις

 Ακόμα μια αποστολή, αυτή τη φορά στην Αστυπάλαια, ολοκλήρωσαν με επιτυχία οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  Οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να λάβουν εντελώς δωρεάν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη από επαγγελματίες εθελοντές γιατρούς που συμμετέχουν στο πενταετούς διάρκειας Εθνικό Πρόγραμμα Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.

Στην Αστυπάλαια οι Κινητές Μονάδες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για εξετάσεις

Στο πλαίσιο της αποστολής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Αστυπάλαια, η οποία διήρκησε συνολικά 5 ημέρες (29 Μαΐου- 3 Ιουνίου), 806 κάτοικοι συνολικά, όλων των ηλικιών, εξετάστηκαν από τους εθελοντές γιατρούς του Προγράμματος, πραγματοποιώντας 1.276 ιατρικές εξετάσεις και 2.261 ραντεβού. Συγκεκριμένα έγιναν 200 υπέρηχοι, 227 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 371 ακτινογραφίες, 113 triplex καρδιάς, 106 μαστογραφίες, 99 test Παπανικολάου, 83 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 37 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης και 40 σπιρομετρήσεις. Σημειώνεται πως κατά τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στην Αστυπάλαια, μεταξύ άλλων, διαγνώστηκαν τρεις ασθενείς με σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, καθώς και ένας ασθενής με μετεγχειρητική επιπλοκή σε μεταμόσχευση κερατοειδούς.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), ξεκίνησε τη δράση του τον Ιανουάριο του 2014, οπότε οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες πραγματοποίησαν την πρώτη τους αποστολή στο Καστελόριζο.
Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι να προσφέρειστους κατοίκους παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ανοιχτή πρόσβαση σε αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, οπότε ο τομέας της Υγείας πλήττεται ιδιαίτερα.

Από τον Ιανουάριο έως και σήμερα, έχουν υλοποιηθεί επιτυχώς τέσσερις (4) αποστολές, στο Καστελόριζο, την Αμοργό, την Κάσο και την Αστυπάλαια, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.735 ιατρικές επισκέψεις και εξετάστηκαν 2.430 πολίτες, από την υπεύθυνη επιστημονική ομάδα του Προγράμματος και το αρμόδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει τις μονάδες σε κάθε τους ταξίδι.
Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να καλύψει σε πέντε χρόνια τις ιατροδιαγνωστικές ανάγκες 55.000περίπου πολιτών όλων των ηλικιών,σε 35 νησιά και παραμεθόριες περιοχές, σεόλη την επικράτεια.

Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα διασφαλίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο,η ανοιχτή πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, καθώς και σε εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα που καθιστούν τις μονάδες ικανές να ανταποκριθούν ακόμα και στα πιο απαιτητικά περιστατικά. Συγκεκριμένα, μέσω της λειτουργίας των κινητών μονάδων οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς και σε υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Ήδη, κατά τους πρώτους έξι μήνες υλοποίησής του, το Πρόγραμμα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στον αρχικό στόχο του, να καταστήσει, για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ανοιχτή και ελεύθερη την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2014, πραγματοποιήθηκαν συνολικά:

• 606 υπέρηχοι
• 559 ηλεκτροκαρδιογραφήματα
• 903ακτινογραφίες
• 499 triplex καρδιάς
• 285 μαστογραφίες
• 245 test Παπανικολάου
• 245 έλεγχοι οστικής πυκνότητας,
• 111 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης
• 75 σπιρομετρήσεις

Επιπλέον έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 15 χειρουργικές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, δόθηκαν δεκάδες ενημερωτικές ομιλίες σε χιλιάδες ενήλικες και μαθητές, για θέματα υγιεινής διατροφής, έγκαιρης διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, επαγγελματικού προσανατολισμού και παροχής πρώτων βοηθειών.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, η ιατρική ομάδα θα επισκεφθεί ξανά τα νησιά μέσα στους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να παρέχει επιπλέον εξειδικευμένη υποστήριξη με βάσητις συγκεκριμένες ανάγκες που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη.

Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.

Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στα Ψαρά στις 4 Ιουλίου.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει συνολικά €1,08δισεκατομμύρια ($1,42 δισεκατομμύρια), μέσω 2.676 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο.

Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012 αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.

Tο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκλέχθηκε και θα αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EuropeanFoundationCentre (www.efc.be) για την περίοδο 2014-2017.