ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όσοι παρακολουθήσουν το Μουντιάλ θα γυμναστούν από τον... καναπέ!

Όσοι παρακολουθήσουν το Μουντιάλ θα γυμναστούν από τον... καναπέ!

Ακόμη και η απλή παρακολούθηση αγώνων του Μουντιάλ στην τηλεόραση είναι αρκετή για να ανεβάζει τον σφυγμό της καρδιάς και άλλους φυσιολογικούς δείκτες, όπως όταν... γυμναζόμαστε, σύμφωνα με μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers in Autonomic Neuroscience».

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει, έστω και μικρή, επίπτωση στη φυσιολογία των καθισμένων ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθούν άλλους να τρέχουν, να παίζουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ και γενικά να αθλούνται.

Μάλιστα, οι βιολογικοί δείκτες των θεατών επιστρέφουν στο κανονικό επίπεδό τους, όταν τελειώνει αυτό που βλέπουν.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το «κλειδί» είναι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που τροφοδοτεί την καρδιά, τους αδένες, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλους ιστούς και το οποίο αυξάνει τη δραστηριότητά του, στη διάρκεια της πραγματικής άσκησης ή άθλησης.

Για τις ανάγκες της μελέτης, έκαναν πειράματα με εννέα εθελοντές στους οποίους κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων, καθώς παρακολουθούσαν σε βίντεο είτε ακίνητες εικόνες, είτε δρομείς να τρέχουν.

«Τώρα πλέον δείξαμε πως μια τέτοια αύξηση δραστηριότητας λαμβάνει χώρα ακόμα και όταν κανείς απλώς παρακολουθεί ένα αγώνα, σαν να τρέχει ο ίδιος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Βόγκαν Μέισφιλντ.

Βέβαια, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η ερευνήτρια Ρέιτσελ Μπράουν επισήμανε πως οι παρατηρούμενες φυσιολογικές αλλαγές ήταν μικρές και καθώς οι εθελοντές κάθονταν χαλαρά χωρίς καμία μυϊκή δραστηριότητα. Δηλαδή οι αντιδράσεις τους προέρχονταν από το νου και όχι από το σώμα.