ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων η σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαιτζάν

Tην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», όπου την υποδέχτηκε και την ξενάγησε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επισκέφθηκε η σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαιτσάν Ilham Aliyev, κυρία Mehriban Aliyeva.

Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων η σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαιτζάν

Οι δυο κυρίες, ως Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, συνεργάζονται στενά τα τελευταία 10 χρόνια και συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Aliyeva εκφράζει την επιθυμία να βρεθεί κοντά στα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ». Το 2009, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τον Ξενώνα του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και από τότε μέχρι σήμερα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή ο Σύλλογος.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας, είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, καλωσορίζοντάς την κυρία Aliyeva στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, να σας υποδεχόμαστε στο Νοσοκομείο μας. Σας υποδεχόμαστε ως εξαιρετική φίλη με την οποία μοιραζόμαστε το όραμα για το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου ειρηνικού, με παιδεία και πολιτισμό, ειδικότερα προς όφελος των παιδιών. Η παρουσία σας εδώ θα μας μείνει αξέχαστη καθώς εκφράζει τη βαθιά σας ευαισθησία και την ανθρωπιστική συνείδηση που σας διαπνέουν. Βρίσκεστε στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε, ενώ μετά την πρώτη σας επίσκεψη στον Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ το 2009, συνεχώς υποστηρίζετε κάθε πρωτοβουλία μας υπέρ των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.
» Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν για πρώτη φορά επισκεφθήκατε τον Ξενώνα μας, με πόση αγάπη αγκαλιάσατε τα παιδιά μας και τα ενθαρρύνετε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες ώρες της θεραπείας τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις στιγμές που ζήσαμε και τα λόγια σας που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ούτε θα ξεχάσω το συγκινητικό μήνυμα που μας στείλατε στην επέτειο των 20 χρόνων της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών: ' Το πιο σημαντικό, είχατε πει τότε, δεν είναι να μετράμε τα χρόνια, τις βδομάδες και τις μέρες που περνάνε αλλά τις ζωές των παιδιών που σώθηκαν, τα χαμόγελα στο πρόσωπό τους, τα δάκρυα από χαρά στα πρόσωπα των γονιών τους. Η συνάντησή μου με τα παιδιά, όταν τα επισκέφτηκα στον Ξενώνα σας μου έχει μείνει αξέχαστη, οι φωνές τους, τα όνειρα τους, οι ελπίδες τους, είναι ακόμα νωπά στη μνήμη μου».

Σήμερα,συνέχισε η κυρία Βαρδινογιάννη, δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων για πρώτη φορά, το 2015 στο Μπακού. Είναι μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία του αθλητισμού, όπως είναι και τεράστια η συμβολή του Αζερμπαϊτζάν στη διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος, της ειρήνης της φιλίας και της ευγενούς άμιλλας. Η σχέση του πολιτισμού της χώρας σας με τα ιδεώδη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν θα πάψει να δημιουργεί νέες ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας.
» Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Ελλάδα, για το αξιοθαύμαστο έργο σας και πάνω απ' όλα για τα μεγάλα σας οράματα. Αντί γι' αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ», τις πιο βαθιές ευχαριστίες για τη συμβολή σας στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο.
Αναφερόμενη στην πορεία του έργου της Ελπίδας, η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε ακόμη:

«Περίπου 680 παιδιά μέχρι σήμερα έλαβαν μόσχευμα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, ενώ πάνω από 1600 οικογένειες, απ' όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα μας για περίπου 1-2 χρόνια. Το Νοσοκομείο μας εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010, προσφέρθηκε στην Πολιτεία και εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με σκοπό να προσφέρει πρόσβαση για θεραπεία σε κάθε παιδί που τη χρειάζεται. Στο Νοσοκομείο μας νοσηλεύεται το 80% των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται εντελώς. Έχουμε επίσης ξεκινήσει νέα σημαντικά προγράμματα προκειμένου να προσφέρουμε επιπλέον στήριξη και βοήθεια στα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους.
» Το πρώτο μας πρόγραμμα ήταν η δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία λειτουργεί μέσα στο Νοσοκομείο. Το δεύτερο είναι η δημιουργία Εθνικού Παιδιατρικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων (ήπατος, πνευμόνων και νεφρών), καθώς δεν διαθέτει τέτοιο η Ελλάδα ακόμα. Το τρίτο μας πρόγραμμα είναι η ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας που θα εξειδικεύεται στην έρευνα των αιματολογικών παθήσεων στη παιδική ηλικία.
» Το 2013 ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αδελφοποιήσεων του Νοσοκομείου μας με μεγάλα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, με στόχο την διεπιστημονική συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να καταργήσουν τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα για να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στον καρκίνο. Η μάχη αυτή μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια πλατφόρμα ειρήνης, διαλόγου και αλληλεγγύης. Χαιρόμαστε που το Αζερμπαϊτζάν ήταν μια από τις πρώτες χώρες που συνέβαλε στις προσπάθειές μας, προωθώντας τη συνεργασία με το Thalassemia Center του Μπακού, μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2007 με τη βοήθεια του «Ιδρύματος Heydar Aliyev». Ο Χάρτης της Ειρήνης και της Ελπίδας» που βλέπετε στον τοίχο μας σχεδιάστηκε να συμβολίζει τις συμμαχίες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Η σημαία του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται εδώ και συμβολίζει την πολύτιμη συνεργασία μας.
» Αγαπητή Mehriban, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τις πιο θερμές μου ευχαριστίες για την ευγενική σας επίσκεψη στο Νοσοκομείο μας. Σε αναγνώριση του εξαιρετικού σας έργου και της μεγάλης υποστήριξής σας, ο Σύλλογός μας σας απονέμει το Τιμητικό Βραβείο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο για τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε. Σας προσφέρουμε επίσης ένα αστέρι με το όνομά σας για να το τοποθετήσετε στον «Τοίχο των Αστεριών» πλάι στα αστέρια με τα ονόματα των μεγάλων υποστηρικτών μας».

PAN 697

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Aliyeva είπε: «Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν γίνονται ισχυρότερα κάθε χρόνο και βασίζονται στα αμοιβαία οφέλη της συνεργασίας και του σεβασμού. Αυτοί οι στενοί δεσμοί καλύπτουν πολλά πεδία όπως πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά και άλλα και ελπίζω η επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα σας να εμβαθύνει και να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία. Για πρώτη φορά επισκέφθηκα το Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», πριν από πέντε χρόνια και τότε εντυπωσιάστηκα πολύ από όλα όσα επιτύχατε. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου γι' αυτή την παγκόσμια αποστολή που επιτελείτε εδώ. Με την αγαπητή μου φίλη Μαριάννα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά κατά την ανακήρυξή μου ως Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO. Από τότε γίναμε πολύ στενές φίλες και μας συνδέει όχι μόνον η φιλία αλλά και τα ιδανικά. Ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και το «Ίδρυμα Heydar Aliyev» έχουν ως προτεραιότητα να βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όπως ανέφερε η Μαριάννα, το « Ίδρυμα Heydar Aliyev» έχει επίσης υλοποιήσει πολλά έργα κοινωνικής, πολιτιστικής εκπαίδευσης. Και σήμερα, έχοντας δει όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, αυτό το μοντέρνο νοσοκομείο για τα παιδιά με καρκίνο, τον Ξενώνα για τους γονείς τους και τη Μονάδα με τον καλύτερο εξοπλισμό και τους εξαιρετικούς γιατρούς, μπορώ να πω πως αυτό το μέρος είναι πραγματική ελπίδα γι' αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους. Εδώ δεν παρέχουν μόνο υψηλής τεχνολογίας ιατρικές θεραπείες. Έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα βαθιάς φροντίδας, ατμόσφαιρα αγκαλιάς. Αυτά τα παιδιά όπως κάθε παιδί, θέλουν να παίζουν και να βγαίνουν έξω μαζί με τους φίλους τους. Κι εσείς είστε αυτοί που δεν τα αφήνετε ποτέ μόνα. Οι δραστηριότητές σας αξίζουν πολλά «ευχαριστώ». Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω εσένα Μαριάννα και όλα τα μέλη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» γι´ αυτό το βραβείο και το εκλαμβάνουμε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Heydar Aliyev», ειδικά στο πεδίο της φροντίδας της υγείας. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: να βοηθούμε πάντα τους ανθρώπους σε ανάγκη και θα συνεχίσουμε. Και σίγουρα θα συνεχίσετε κι εσείς αυτή την αποστολή για τα παιδιά γιατί οι άνθρωποι έχουν ως κίνητρο το μέλλον και το μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παιδιά».

Παρόντες κατά την επίσκεψη της κυρίας Aliyeva στην Ογκολογική Μονάδα ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Εμμανουήλ Παπασάββας, η Υποδιοικητής, κυρία Πολυτίμη Λεονάρδου, και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, οι κυρίες Τζωρτζίνα Έλληνα, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Αλίνα Μινέττα, Ρίτα Μωραϊτάκη-Πικρού, Πέγκυ Στραβελάκη και Κέττυ Φιλιππίδου.

Μετά το τέλος της επίσκεψης της κυρίας Aliyeva στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, η κυρία Βαρδινογιάννη προσκάλεσε την κυρία Aliyeva στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τις υποδέχτηκε και τις ξενάγησε ο Πρόεδρος του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

PAN 232
PAN 671