ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το βιβλίο από ανθρώπινο δέρμα ψυχασθενούς που εντοπίστηκε στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

Ανθρώπινο δέρμα αποκάλυψε πως έχει χρησιμοποιηθεί για το δέσιμο ενός γαλλικού βιβλίου του 19ου αιώνα, μέσω του blog της, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου φυλάσσεται.

Το βιβλίο από ανθρώπινο δέρμα ψυχασθενούς που εντοπίστηκε στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ

Πρόκειται για το βιβλίο «Des destinees de l'ame», του Γάλλου συγγραφέα Αρσέν Ουσέ, με θέμα τον διαλογισμό για τη μετά θάνατον ζωή και την ανθρώπινη ψυχή.

Οι έρευνες για το δέσιμο του βιβλίου ξεκίνησαν όταν μέσα σε αυτό εντοπίστηκε ένα σημείωμα του συγγραφέως που αποκάλυπτε ότι η βιβλιοδεσία έχει γίνει με δέρμα από την πλάτη μίας γυναίκας με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, που πέθανε από εγκεφαλικό.

«Το βιβλίο είναι δεμένο με περγαμηνή από ανθρώπινο δέρμα, το οποίο δεν έχει διακοσμηθεί, ώστε να διατηρηθεί η κομψότητά του», αναφέρει το σύντομο και λιτό σημείωμα του Ουσέ.

«Κοιτάζοντας προσεκτικά, μπορεί κάποιος να διακρίνει τους πόρους του δέρματος. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ανθρώπινη ψυχή αξίζει να έχει ανθρώπινο περίβλημα», καταλήγει.

2014 6 6 PHOTO-683e5653aab2421f249c73b9e85c4496-1402048985-70

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 19ο αιώνα, η χρήση επεξεργασμένου ανθρώπινου δέρματος αποτελούσε κοινή πρακτική και συνήθως προερχόταν από εγκληματίες, οι οποίοι εκτελούνταν για επιστημονικές έρευνες.