ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο δρόμοι για την έρευνα του AIDS χάρη σε Ελληνίδα ερευνήτρια

Για πρώτη φορά επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για το ΑΙDS Άαρον Ντάιαμοντ (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, πέτυχαν να μολύνουν μαϊμούδες με τον ιό HIV, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτενέστερη μελέτη και θεραπεία του AIDS.

Νέο δρόμοι για την έρευνα του AIDS χάρη σε Ελληνίδα ερευνήτρια

Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου.

Ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, οι επιστήμονες, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεοδώρα Χατζηιωάννου, ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό, τροποποιώντας τον ιό HIV-1 με μία πρωτεΐνη που προέρχεται από τον ιό SIV και «αφοπλίζει» τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων.

Στη συνέχεια, πέρασαν τον τροποποιημένο ιό από τον έναν μακάκο στον άλλο, κάτι που επέτρεψε στον ιό να συσσωρεύσει διαδοχικά μια σειρά από μεταλλάξεις, που τον κάνουν πιο ικανό να μολύνει τα κύτταρα των οργανισμών-φορέων.

Μέχρι σήμερα, για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.