ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται οι διαγνώσεις από... οικογενειακές φωτογραφίες!

Δεν είναι μακριά η στιγμή που οι γιατροί θα κάνουν διαγνώσεις κοιτάζοντας... οικογενειακά άλμπουμ!

Έρχονται οι διαγνώσεις από... οικογενειακές φωτογραφίες!

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα καινοτόμο λογισμικό που μπορεί να διαβάζει τα πορτρέτα των γονιών και προγόνων ενός ανθρώπου, προκειμένου να διαγνώσει τη γενετική προδιάθεσή του για σπάνιες κληρονομικές παθήσεις.

Οι ερευνητές Κρίστοφερ Νέλακερ και Αντριου Ζίσερμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ευελπιστούν ότι το λογισμικό τους θα βοηθήσει τους γιατρούς, ιδίως τους παιδίατρους, να κάνουν προκαταρκτικές διαγνώσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «eLife», οι γονείς απλά θα πρέπει να σκανάρουν στο σπίτι τους τις οικογενειακές φωτογραφίες, ώστε να τις κάνουν ψηφιακές, και στη συνέχεια να τις στείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον γιατρό.

Το πρωτοποριακό λογισμικό θα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου των γονιών, παπούδων, γιαγιάδων και λοιπών συγγενών.

Για να δημιουργήσουν το λογισμικό, οι ερευνητές τροφοδότησαν αρχικά έναν αλγόριθμο υπολογιστικής όρασης με σχεδόν 1.400 φωτογραφίες ανθρώπων που είχαν οκτώ γενετικές παθήσεις. Ο υπολογιστής έμαθε έτσι να "διαβάζει" κάθε πάθηση στα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ανθρώπου

Με όσες περισσότερες φωτογραφίες ατόμων με γενετικές παθήσεις τροφοδοτείται το πρόγραμμα, τόσο πιο «έξυπνο» γίνεται στις διαγνώσεις του, βελτιώνοντας την ακρίβειά του.

Μάλιστα, για οκτώ γενετικές διαταραχές, το ποσοστό επιτυχίας του στη φωτογραφική διάγνωση φθάνει το 93%.

«Δεν είναι τόσο ακριβές, ώστε να κάνει απολύτως σίγουρες διαγνώσεις, όμως βοηθά στο να μειωθεί η γκάμα των πιθανών περιπτώσεων», δήλωσε ο Νέλακερ. Όπως είπε, το λογισμικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά στον έλεγχο των νεογέννητων για τυχόν σπάνιες γενετικές διαταραχές, αν και πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί σε μικρά παιδιά, των οποίων οι γονείς ανησυχούν ότι κάτι δεν πάει καλά.