ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια είναι η καθημερινή συσκευή που μας… μοιάζει

Μια συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι και αυτή που κουβαλά το προσωπικό μικροβιακό μας αποτύπωμα, δηλώνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Ποια είναι η καθημερινή συσκευή που μας… μοιάζει

Πάνω από το 80% των βακτηρίων που ζουν και αναπαράγονται στο ανθρώπινο σώμα καταλήγουν στις οθόνες και τα πλήκτρα των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PeerJ.

Τα προσωπικά μας αντικείμενα, όπως το κινητό μας, μπορούν μάλιστα να αποτελέσουν «εργαλείο εντοπισμού» για τα βακτήρια και την εξάπλωσή τους. Αυτά τα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν το μικροβίωμα του κάθε ανθρώπου, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια των μικροοργανισμών που ζουν και αναπαράγονται μέσα και επάνω στο ανθρώπινο σώμα.

Οι βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη διαπίστωσαν ότι αγγίζουμε το κινητό μας κατά μέσο όρο 150 φορές την ημέρα. Εξέτασαν το DNA των μικροβίων που βρίσκονται στο δείκτη της παλάμης, καθώς και το DNA των μικροβίων που βρίσκονται στην οθόνη του κινητού μιας ομάδας εθελοντών.

Συνολικά εντοπίστηκαν 7.000 διαφορετικά βακτήρια σε 51 δείγματα. Κατά μέσο όρο, το 22% των βακτηρίων ήταν κοινά μεταξύ δείκτη και κινητού.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε περισσότερο είναι και αυτά που μας... μοιάζουν περισσότερο!